VM-video fick gonorréöversättning

Sport Artikeln publicerades
"Gonorré för Sverige". Åtminstone kan Svenska fotbollförbundets slogan "Clap for Sweden" tolkas så, något som har lett till roande kommentarer på sociala medier.
Foto:ANDERS WIKLUND / TT
"Gonorré för Sverige". Åtminstone kan Svenska fotbollförbundets slogan "Clap for Sweden" tolkas så, något som har lett till roande kommentarer på sociala medier.

Fotbollslandslagets video inför VM med sin slogan "Klappa för Sverige" fick en olycklig översättning till engelska. Hashtaggen #clapforsweden för tankarna till könssjukdomar eftersom clap är ett slangord för gonorré.

För 35 år sedan gjorde Sven Melander sitt bästa för att göra könssjukdomen gonorré känd för de stora folkmassorna i och med att hans karaktär Berra i filmen Sällskapsresan drog på sig en blåfärgad t-tröja med trycket "I kväll får 107 svenskar gonorré".

Nu gör Svenska fotbollförbundet sitt bästa för att den sexuellt överförbara åkomman ska komma i ropet på nytt.

– Det är sånt som händer, vi har valt att småle lite åt översättningen och i stället glädja oss åt att det som har skrivits har gett en enorm uppmärksamhet kring landslaget, säger Svenska fotbollförbundets kommunikationschef Niklas Bodell till TT apropå "Clapgate".

I och med att årets världsmästerskap avgörs i ett engelsktalande land är det möjligt att gonorréhistorien får fäste även internationellt.

– För att undvika eventuella risker för olyckliga missförstånd så kanske det ändå är säkrast att vi byter namn. Men huvudsaken är att spelarna inte "klappar ihop" och att det blir fullt fokus på VM-guld, säger Bodell till TT.

Många har redan hunnit kommentera blundern på Twitter, en del frågar sig hur fotbollsförbundets PR-folk tänkte när man direktöversatte den svenska hashtaggen till engelska. Bland annat skriver Sveriges Radio-journalisten Martin Jönsson: "Exakt hur tänkte landslagets PR-folk när de valde hashtaggen #clapforsweden ? Clap betyder gonorré".

Bland de mer träffsäkra/elaka kommentarerna:

"Alla vi som gillar könssjukdomar klappa nu!"

"Förbundet tar till alla grepp för att skrämma damlandslagets motståndare".

"Fy fan vad roligt. Mer gonorré till svenska folket!"

Och så självklart bilden på Sven Melander i "Sällskapsresan iklädd t-tröja med texten "I kväll får 107 svenskar gonorré". Twitterskribenten skriver: "Berra (Sven Melander) i den nya supportertröjan inför fotbolls-VM."

Här är den svenska VM-låten World clap: