Annons

Shiffrin slagen av Vlhova – får vänta på rekordet

Jodå, det går att slå Mikaela Shiffrin.
Amerikanskan får vänta på en historisk 83:e seger i den alpina världscupen.
Slovakiskan Petra Vlhova var snabbare i båda åken, vann Flachaus kvällsslalom och i målområdet stod Shiffrin och applåderade.
Alpint • Publicerad 10 januari 2023
Petra Vlhova tog sin första seger för säsongen när hon vann kvällens slalom i Flachau. Här kramas hon om av tvåan Mikaela Shiffrin.
Petra Vlhova tog sin första seger för säsongen när hon vann kvällens slalom i Flachau. Här kramas hon om av tvåan Mikaela Shiffrin.Foto: Giovanni Auletta/AP/TT
Hanna Aronsson Elfman, sjua i Flachau.
Hanna Aronsson Elfman, sjua i Flachau.Foto: Giovanni Auletta/AP/TT

Shiffrin tangerade i helgen Lindsey Vonns rekord på 82 segrar på damsidan. Det är bara en tidsfråga innan hon passerar Vonn och kan ta sikte på Ingemar Stenmarks långlivade rekord på 86 vinster.

Men den här kvällen fick Vlhova till säsongens första fullträff. Slovakiskan var 17 hundradelar snabbare efter första åket. I det andra höll hon sin ledning och drygade ut avståndet till Shiffrin till 43 hundradelar.

Annons

Zrinka Ljutic, den 18-åriga kroatiska talangen, hade en tredjeplats att försvara efter kvällens första färd nedför pisten i Flachau men körde ur tidigt. I stället kom tyskan Lena Dürr trea.

Svenskorna?

Med en månad kvar till VM i Méribel och Courchevel har Anna Swenn Larsson och Sara Hector – de främsta svenska hoppen – ett och annat att såväl fundera på som att jobba med.

Båda försvann ur banan i det andra åket.

Swenn Larsson låg sexa efter första åket, 1,36 sekunder från täten och med 78 hundradelar till prispallen.

Hennes analys:

– Jag började bra, gör två stora missar som kostade mycket tid. Sedan missade jag i vertikalen och i långsvängen.

– Jävligt irriterande. Det är klart att det är lite tråkigt när det känns bra, sade Swenn Larsson till SVT.

Blicken efter grenslingen avslöjade både stor ilska och djup besvikelse.

"Gasen saknas"

Hector letar fortsatt efter den form som flytt. Hon var dryga två sekunder efter ledande Vlhova och på 13:e plats efter det första åket.

Annons

– Det känns bra i kroppen, men gasen saknas. Jag åkte lite orent, men steg för steg ska jag ta mig tillbaka och åka bättre, sammanfattade hon till SVT efter kvällens första åk.

Gasen hittade hon, men tappade färdriktningen. Reaktionen direkt efter uråkningen gick inte att missförstå

– Skit, fan! skrek hon.

Desto roligare samtalsämne i det alpina damlandslaget är ännu en fin prestation av Hanna Aronsson Elfman.

20-åringen låg placeringen bakom Hector efter första åket men fick till ett betydligt vassare andra. Avslutningen var magnifik, så pass att hon ledde tävlingen när tio åkare återstod.

Talangen fin sjua

Aronsson Elfman skapade rubriker när hon kom fyra i Sestrieres slalom i december. Nu landade hon på en finfin sjundeplats, hennes näst bästa i karriären.

Cornelia Öhlund nådde inte in bland de 30 bästa som fick köra om världscuppoängen i det andra åket.

Både Moa Boström Müssener och Emelie Henning körde ur i det första åket.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons