Vinnarens råd inför Kretsloppet
Få känner till banan bättre än Anneli Johansson. SOK Knallen-löparen har två andraplatser och två segrar med sig in i den femte upplagan av Kretsloppet. Går allt som det ska hoppas hon sin tredje raka seger i dag.
Bakom framgångarna döljer sig en rad förberedelser. Egentligen startar det flera dagar innan med rätt träning, kost och vila. Men för de som är sent ute finns det fortfarande fällor att undvika.
– Man ska ju helst ha föreberett sig en eller flera dagar innan genom att dricka ordentligt med vatten. Om man behöver dricka mer så får man försöka att göra det redan på morgonen. Att göra det nära inpå loppet tjänar inte så mycket till, säger Johansson och fortsätter:
– Jag ser fortfarande folk som står i starten och pumpar i sig vatten, det blir bara jobbigare då. Självklart ska man göra det under loppets gång om det behövs. Men satsa på att göra det tidigt på dagen.
Det samma gäller maten. En rejäl och stadig frukost är Johanssons recept – inga tunga måltider nära inpå loppet.
När starten närmar sig kommer en av nycklarna.
– Det kommer fortfarande folk och frågar mig varför de går så tungt i början av loppet. Försök att värma upp lite innan så går det lättare. Man kommer snabbare in i andra andningen och den tunga känslan i början blir lite lättare. Jag har alltid samma backe som jag värmer upp i innan loppet, den mellan polishuset och servicehuset Duvan.
När det väl är dags för start lurar den kanske vanligaste fällan ?– övermod.
– Att gå ut för hårt är nog den största boven. För en motionär kan det räcka att gå ut för hårt i 15-20 sekunder för att man ska blir trött för tidigt på loppet.
Väderrognosen talar för sol och en hög temperatur i luften. Därför kan klädseln spela stor roll.
– Så lite kläder som möjligt, egentligen. Det är viktigt att vara varm innan loppet, så överdragskläder som man kan ta av sig lätt är att rekommendera. För att skydda sig mot solen kan man ha någonting på huvudet, och solglasögon faktiskt. Om man springer och kisar hela loppet så spänner man hela ansiktet i onödan.
Slutligen avslöjar fjolårsvinnaren ett vägvinnande koncept.
– De tävlingar jag har målat naglarna har det gått bra. Så nu måste jag göra det.
Anneli Johanssons tips inför Kretsloppet
Mat och dryck: Satsa på en rejäl frukost och undvik att äta något stort timmarna innan loppet. Fyll på med vätska under morgonen om det behövs – hetsdrick inte massa vatten strax innan start.
Kläder och utrustning: Klä dig lätt under loppet – men se till att hålla kroppen varm före. Skydda dig med huvudbonad och solglasögon om solen är framme. Undvik att inviga nya kläder med tanke på risken för skavsår. Detsamma gäller skorna – var noga med att kontrollera skosnören före start.
Innan loppet: Se till att komma avslappnad och utvilad. Om du har sovit dåligt kan en kortare vilostund efter frukost göra gott. För att få igång muskler och cirkulation bör du värma upp en stund innan loppet samt tänja ut musklerna. Håll dig i skuggan om solen ligger på.
Under loppet: Gå inte ut för hårt i början. Om pulsen springer iväg för mycket springer du antagligen för fort. Dra nytta av de andra löparna, ta rygg och undvik vinden. Tänk på hur du placerar dig vid kurvor och så vidare. På ett 400-meterslopp skiljer det 11 meter på den innersta och den yttre banan. Om du känner att du har krafter kvar i slutet, var inte rädd för att öka lite – man klarar mer än vad man tror.
Efter loppet: Fyll på med vatten direkt, det är bara att ösa på – speciellt om man ska ut och fira loppet på kvällen. Tvärstanna inte efter målgången utan försök att hålla igång sakta i tjugo minuter efteråt genom promenad eller nerjogg och stretcha efteråt. Protein och kolhydrater bör intas strax efter målgång. Var noga med att få i dig en rejäl middag inom de två närmsta timmarna efter målgången.
Hålltider
10.30: Knattekretsloppet startar
11.15: Lilla kretsloppet startar
12.00: Kretsloppet 5,5 kilometer startar (startgrupp ett)
12.03: Kretsloppet Stavgång/gång 5,5 km/10 km (startgrupp 2 med eller utan tidtagning)
14.00: Kretsloppet 10 kilometer startar med herr- och damelitgruppen
14.02: Startgrupp två
14.04: Startgrupp tre
14.07: Startgrupp fyra
14.10: Startgrupp fem
14.13: Startgrupp sex
14.16: Startgrupp sju
14.19: Startgrupp åtta
Cirka 14.30: Vinnaren av herrklassen går i mål. Ett par minuter senare kommer vinnaren av damklassen