GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Vickans” kamp vid sidan om EM-febern: ”11-åringar kan stå med kniv i centrum”

Victoria Sandell, 45, är tillbaka på den stora scenen – och kan där fortsätta jakten på det förlorade guldet.
Vägen går via Farsta.
– Kan vi få hundra ungdomar till idrottsplatsen under lovet istället för att de håller på med skit i centrum är det en stor vinst. Ingen får glömma breddverksamheten, vi kommer alla därifrån, säger landslagsikonen i en BT-intervju.
FOTBOLL • Publicerad 30 juni 2022 • Uppdaterad 6 juli 2022

Sandell, eller ”Vickan” som hon fortfarande kallas, slår sig ner på läktarplats, nära hotellet, vid centercourten i Båstad. EM-premiären närmar sig och då ska alla förberedelser och lägerverksamhet kokas ner i en trepoängsformel det svenska landslaget sökt patent på.

– Som tvåa på världsrankingen (Sverige högsta någonsin, efter USA) får vi nog räkna med att vara favoriter, även om jag tycker åtta till tio lag kan vinna. Det kommer att handla om detaljer och lite stolpe in, säger hon.

”Spela på närmsta fot”. ”Vilken är rätt fot?” ”Var står försvararen?” Orden, mestadels i frågeform, skar genom den lätt fuktiga förmiddagsluften när Victoria Sandell tidigare under dagen ledde landslagets förberedande träning.

– Tittar jag på landslaget de senaste åren är det de små detaljerna jag slås av. Peter (Gerhardsson) är förstås en grym förbundskapten och ledare, men just noggrannheten som gör laget bättre sticker ut. Och det är väl här jag hoppas kunna bidra allra främst. Att hjälpa de offensiva spelarna med tips och detaljer. Jag vill ju tro att mina landslagsmål kom till av en anledning, och inte av tur.

Victoria Sandell med tidigare lagkamraten, numera landslagets kapten, Caroline Seger.
Victoria Sandell med tidigare lagkamraten, numera landslagets kapten, Caroline Seger.Foto: Johan Rydén

”Vickan” flinar och gör genom sitt kroppsspråk ingen hemlighet av att det är kul att vara med igen. Med 68 baljor på 166 landskamper har fotbollsfenomenet från Rånnaväg en blågul resumé få kan matcha. Fyra SM-guld och två Diamantbollen – samt ett VM-silver från USA som snart 20 år senare fortfarande rör upp känslor.

– Det kommer det nog alltid att göra. Zoomar jag ut och tänker på vad det förde med sig och hur det var i Kungsträdgården efteråt är det lätt att bli stolt, jag blev ändå utsedd till turneringens näst bästa spelare (efter Birgit Prinz, Tyskland). Men tänker man på att vi ledde finalen med 1–0 och att Tyskland senare avgör (2–1) efter att jag dragit på mig en frispark som var en solklar brytning…, då blir det värre. Mitt bästa och värsta minne brukar jag säga.

När Peter Gerhardsson hörde av sig under förra året och ställde frågan om jobbet som assisterande förbundskapten bad Victoria Sandell, tidigare Svensson, om ett möte. För även om hon efter den aktiva karriären (slutade efter Europamästerskapet i Finland 2009) haft fotbollen som en röd tråd genom olika förbundsuppdrag, sportchefsjobb, tränarutbildningar, och senast tränare i division I-laget Tyresö, sammanföll alltihop med det faktum att Uefa inför kvalspelet till VM 2023 ställde krav på att samtliga landslag måste ha en kvinna i ledarstaben.

– Det var självklart att ta upp frågan med Peter och de andra. Ska jag vara med är det för att jag betyder något och kan bidra till gruppen. Jag har inget intresse i att planera för 115 resdagar om året bara för att jag är kvinna, och att det krävdes just nu. Men Peter berättade hur han såg på min roll och sedan var det ingenting mer med det.

Vad tycker du om Uefas regel?

– Det är inget fel på idén, men då borde det väl gälla precis likadant på herrsidan? Jag är inte för att kvotera in någon, jag väljer de bästa oavsett uppdrag. Sedan tror jag självklart det finns många fördelar med olika kön i, om det nu gäller styrelser, ledningsgrupper eller vad det nu kan vara. Spontant tror jag killar bara kör, och tjejer kan vara lite mer eftertänksamma när det kommer till olika uppdrag, men fotbollen mår bra av fler kvinnliga coacher. Toppen når man genom erfarenhet och då måste klubbar eller landslag våga satsa. Jag blir glad av att Rosengård satsar på Renée Slegers, säger ”Vickan” och berättar att hon gick tränarutbildningen tillsammans med den holländska guldtränaren och Anders Svensson.

Peter Gerhardsson har stannat till i backen på väg upp mot tennisbanan och den trappa där spelare och ledare ska fotograferas inför stundande mästerskap.

– Vi bollade såklart namn och föll till slut för Victoria som visat sig vara en väldigt bra person, med detaljkunskap och med en erfarenhet som varken jag eller Magnus Wikman (assisterande förbundskapten) är i närheten av. Sedan har hon lätt till skratt, och det är något som förenar, det har jag lärt mig, säger han.

Hur beskriver du hennes roll?

– Främst som individuell tränare till våra offensiva spelare. Hon tittar på klipp och rörelsemönster ihop med spelarna, ibland anpassat till vilka våra kommande motståndare är, och i bland mer generellt. Sedan kan det variera från samling till samling, om det handlar om större speltaktiska drag eller mindre detaljer vi vill titta på.

– Och man märker att spelarna gärna pratar med henne, det finns ju såklart en fördel i att hon själv tidigare varit på plan i stora matcher, säger Gerhardsson.

Victoria Sandell i samspråk med förbundskaptenen Peter Gerhardsson under landslagets förberedande träning i Båstad.
Victoria Sandell i samspråk med förbundskaptenen Peter Gerhardsson under landslagets förberedande träning i Båstad.Foto: Johan Rydén

”Vickan” lägger ner telefonen samtidigt som den tidigare tennisstjärnan Johanna Larsson går förbi strax bakom henne. Hon berättar sedan om upplägget med familjen, hustrun Camilla Sandell och barnen Olle och Saga, som tillsammans med fotbollen delar vardagen med utgångspunkt i Stockholms söderort. Att drömmarna kan ta henne till förbundskaptensrollen någon gång i framtiden – men att det finns värden som är viktigare i livet.

– Jag gillar verkligen att vara här, på den här nivån och kraven som ställs. Men jag tränar gärna damlaget i division V på Farsta IP också. Jag vet vad som behövs där. Kanske kombinationen bredd och elit är perfekt just nu.

Efter tränarjobbet i Tyresö hoppade Sandell på uppdraget som sportchef i hemmaklubben FoC Farsta FF med fokus på att arbeta fram och spetsa till dam- och flickverksamheten.

– Jag är anställd till 50 procent i FoC Farsta. Sedan har jag en halvtidstjänst på Svenska fotbollsförbundet, en administrativ tjänst på utbildning- och utvecklingsavdelningen, som jag nu är utlånad från till förmån för A-landslaget. Man kan väl säga att jag är sportchef, brinner för ledarutbildningar, hjälper till i F10, är huvudcoach i division V utöver mina landslagsuppdrag.

”Sedan vet jag inte vad som hände, men känslorna gick genom kroppen, det var som om det vore VM”
Victoria Sandell

För några veckor sedan, under den traditionstyngda Farstadagen, kunde hon dock inte hålla sig. 0–0 hemma mot Aspudden, trots ett konstant spelövertag, ledde till byte i FoC Farsta med halvtimman kvar.

– De tjatade vid sidan att jag skulle hoppa in. Jag vet ju om skaderisken, och har sagt att jag inte ska spela mer, men tänkte väl på alla som var där gissar jag.

I matchminut 90: 1–0, Farsta, Sandell.

– Jag fick värsta mackan av en tjej som kallas Fia och lobbade bollen i mål. Sedan vet jag inte vad som hände, men känslorna gick genom kroppen, det var som om det vore VM. Och de där ögonblicken när man avgjort större matcher kom tillbaka. Jag vet hur det låter, och jag hade ont överallt efteråt, men jag hoppas att det var roligt, i alla fall för barnen som var där.

Vad betyder FoC Farsta för dig?

– Bredd. Jag brinner för bredden och bra utbildade ledare, med rätt värdegrund. Jag har skickat tio tränare till utbildningen B Ungdom så det på sikt kan jobba med lite äldre lag. Och även om fotbollen är själva kärnan i verksamheten jobbar vi mycket med sociala projekt.

Foto: Johan Rydén

Med kollegorna, klubbchefen Anna Fernström och föreningsutvecklaren Geir Stakset, i spetsen jobbar den lokala klubben målmedvetet för att få ungdomar att hitta till fotbollsplanen före alternativ som centrum eller tunnelbanestationen.

– Vi snackar 10–11-åringar som kan stå med kniv på sig i centrum. Eller att de säljer. Men vi som förening jobbar för och med stadsdelen. Kan vi få hundra ungdomar till idrottsplatsen under lovet istället för att de håller på med skit i centrum är det en stor vinst, säger ”Vickan”.

Utlåningen till Peter Gerhardsson & Co gäller året ut – precis som kontraktet med FoC Farsta. Och om ett EM följs av ett VM i Australien/Nya Zeeland nästa år är oklart. Ännu har inga diskussioner om framtiden inletts.

– Vi får ta sommaren först och utvärdera sedan. Nu är det ju snart skarpt läge. Men jag hoppas Peter vill att jag stannar så länge han själv är kvar.

Vilket lag hade vunnit om du ställer VM-laget i USA 2003 mot det som går in i EM om en dryg vecka?

– Haha, ja du, vi var ju sjukt bra då med spelare som Hanna Ljungberg, Malin Moström, Caroline Jönsson i mål, Hanna Marklund, Jane Thörnqvist och flera. Men det går fortare i dag, och spelarna är bättre individuellt, fler spetskvalitéer per spelare kanske man kan säga. Och vi lever i en annan verklighet nu, med helt andra förutsättningar. Vad har vi i dagens trupp, sex allsvenska spelare? Fler blir proffs tidigare och det krävs också om vi ska hänga med internationellt. Konkurrensen är bättre och bredare i dagens lag, det är bara att erkänna.

– Och att vara glad för. Jag har ju inget mästerskapsguld. Jag hoppas att det här gänget kan fixa det den här gången.

Efter finalförlusten mot Tyskland i USA-VM 2003 deppar Victoria Svensson, Hanna Ljungberg och Jane Törnqvist.
Efter finalförlusten mot Tyskland i USA-VM 2003 deppar Victoria Svensson, Hanna Ljungberg och Jane Törnqvist.Foto: Torbjörn Jakobsson / VK / TT
Med några dagars distans till finalförlusten togs VM-laget emot som hjältar i Kungsträdgården i Stockholm.
Med några dagars distans till finalförlusten togs VM-laget emot som hjältar i Kungsträdgården i Stockholm.Foto: JESSICA GOW
Fakta

Victoria Sandell

Ålder: 45.

Yrke: Sportchef i FoC Farsta och anställd av Svenska fotbollförbundet (utlånad från utbildnings- och utvecklingsavdelningen till rollen som assisterande förbundskapten).

Bor: Farsta, Stockholm.

Familj: Hustrun Camilla och barnen Olle 14 och Saga, 12.

Klubbar: Gällstad IF, Grönahögs IF, Nittorps IK 1991–1996), Jitex BK (1997), Älvsjö AIK FF (1998–2002), Djurgården/Älvsjö (2003–2009).

Matcher/mål damallsvenskan: 267/259.

Landskamper: 166 A (1996–2009). 68 mål.

Tyngsta meriter: VM-silver 2003, EM-silver 2001, 4 SM-guld (Älvsjö AIK FF 1998, 1999 och Djurgården/Älvsjö 2003, 2004). Diamantbollen (utsedd till Sveriges bästa fotbollsspelare) 1998 och 2003.

Fakta

Sjuhäringar som blivit förbundskapten i fotboll

Kerstin Larsson (damlandslaget 1973)

”Öxabäcks pionjär var en av två som fick ta ut och leda laget i den historiska, allra första landskampen. Den spelades på Åland, mot Finland, och slutade 0–0.”

Ulf Bergquist (damlandslaget 1979)

”Byttorparen var förbundskapten under ett år och sju matcher. Det blev fyra segrar, två kryss och en förlust.”

Pia Sundhage (damlandslaget 2012–2017)

”Marbäcks stolthet tog över efter OS 2012 och ledde laget till och med EM 2017. Totalt var hon svensk förbundskapten över fyra mästerskap. Hon gjorde succé genom ett EM-brons och ett OS-silver. Men under hennes år blev det även ett fiaskoartat VM i Kanada och fall till tidernas lägsta världsranking.”

Einar Jonasson (herrlandslaget 1952–1961)

”Boråsaren och Elfsborgs fyrfaldiga landslagsmålvakt var under en längre tid en av fyra medlemmar i den kommitté, UK, som tog ut landslaget. Under Jonassons tid i UK noterades bland annat VM-silvret 1958.”

David AxelssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.