Annons

"Vi vill ha kvar lagen i glesbygden"

”En förening i varje by”.
Sport • Publicerad 9 maj 2008
LANDSMILJÖ. Od gjorde upp med Hällstad på natursköna Odenvallen. Två mindre klubbar som Västergötlands Fotbollförbund värnar om.
LANDSMILJÖ. Od gjorde upp med Hällstad på natursköna Odenvallen. Två mindre klubbar som Västergötlands Fotbollförbund värnar om.Foto: Anders Robertsson

Det är Svenska fotbollförbundets vision.

Västergötland går i täten för att visionen skall infrias.

Annons

– Vi vill ha kvar lagen på de små orterna – inte bara för fotbollens skull, utan för att landsbygden skall leva.

Önskemålet kommer från Gerhard Sager, ordförande för Västergötlands Fotbollförbund (VFF).

Förra helgen hade VFF en ordförandekonferens där landsbygdsfotbollen stod i centrum.

Där berättade regionstyrelsens ordförande Roland Andersson om olika syn på förhållandet stad–landsort.

– Vissa ser regionen som ett cykelhjul, där Göteborg är navet – kraften kommer inifrån. Jag ser det som ett vattenhjul, där periferin får fart på centrum, sa Andersson.

Idrotten allt viktigare

Han framförde också uppfattningen att idrotten kommer att bli allt viktigare för folkhälsan.

– Många av dagens sjukdomar kommer av att vi inte lever och äter som vi skall göra.

För att kunna förbättra folkhälsan måste idrotten överleva – även på landsbygden. Och trenden är tydlig, glesbygden blir allt glesare, medan tätorterna blir allt tätare.

Följden är att fotbollsklubbarna på landsorten får allt svårare att få ihop lag. Nedläggningar och sammanslagningar ökar.

Annons

845 000 kronor

– Förr var det så att när man flyttade till den närliggande staden fortsatte man att pendla, och spela med sin gamla klubb. Det gör man inte längre, förklarade Gerhard Sager.

För att rädda fotbollen på landsbygden har VFF fått totalt 845?000 kronor från Västra Götalandsregionen och länstyrelsen. Det har lett till ett projekt de kallar ”Landsbygdsfotbollen som bygdeutvecklare”. Projektet inleddes i mars månad, och skall pågå i två år. Uppdraget är att hitta utveckling såväl socialt, ekonomiskt som miljömässigt.

– Vi måste visa oss. Vi kan inte sitta kvar i våra styrelserum eller klubbstugor – alla tycker det arbete föreningarna gör är oerhört viktigt, säger VFF:s kanslichef Staffan Lindmark.

Staten och EU satsar tillsammans 35 miljarder kronor på svensk landsbygdsutveckling under en femårsperiod.

Bara Hova har sökt

Även om huvuddelen av pengarna går till miljöåtgärder finns det ett par 100 miljoner kronor att söka för idrottsföreningar fram till år 2013.

VFF ställer upp som ett stöd åt intresserade klubbar, men initiativet måste komma underifrån.

– Ännu så länge är det bara Hova IF som har sökt pengar, men 15 föreningar har visat intresse, och vi som jobbar med det här har lovat länsstyrelsen att 25 klubbar skall söka under perioden, säger Lindmark.

VFF:s åtgärder För att underlätta för småklubbar på landsbygden har Västergötlands fotbollförbund (VFF) gjort följande:Ny regel för långpendlare. Man kan numera spela i två olika föreningar samtidigt. Regeln är till för personer som till exempel studerar på en ort och helgpendlar till en annan. Förutsättningarna är att det är minst 10 mil mellan orterna, och att klubbarna spelar i olika serier.För att underlätta för klubbar att hålla B-lag får numera fritt antal spelare dubblera i A- och B-lag varje vecka.För att underlätta för ungdomsfotbollen försvinner åldersindelningen från och med 2009. Då införs divisionsspel i ungdomsfotbollen.

Det nya fotbollslandskapet

Ett antal landsbygdsklubbar i Sjuhäradsbygden har helt lagt ner sin fotbollsverksamhet de senaste åren, som:

Torsbo IF, Roasjö IF, Hudene GoIF, Bogekamraterna 80, Uddebo och FFK Stjärnan.

Ett stort antal andra klubbar har på senare år tvingats gå ihop med en tidigare konkurrent. Här är några exempel på sammanslagningar:TÄFF (Torestorp och Älekulla)Redväg (Dalum och Blidsberg)Ulricehamns IFK (IFK Ulricehamn och Ulricehamns IF)Högvad (Mjöbäck och Holsljunga)Lockryd (Sexdrega, Aplared och Hillared)Tvärred/Vegby (Tvärred och Vegby)Gällstads FK (Gällstads AIS och Gällstads IF)Kindaholm (Östra Frölunda, Mårdaklev, Håcksvik och Kalv)

Johan Rydén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons