Annons

Favoriten höll – Växjö nollade Luleå

SHL-tian Luleå gick in i kvartsfinalen med en stentuff åttondelsfinal i färskt minne. Norrbottningarna stod för en tapper insats, men efter en hel del möda på vägen lyckades seriesegraren Växjö infria favoritskapet.
– Skönt att få en bra start, säger inledande målskytten Joel Persson efter 2–0-segern.
Ishockey • Publicerad 16 mars 2023
Joel Persson efter 1–0-målet.
Joel Persson efter 1–0-målet.Foto: Mikael Fritzon/TT

Växjö hade laddat upp med en veckas matchledigt, att jämföra med Luleå som gått tre tuffa bataljer mot Oskarshamn inom loppet av blott fyra dagar.

– I det långa loppet tror jag det kommer gynna oss, men det är skillnad mellan att träna och spela, säger Joel Persson angående att hans Växjö möjligen visade lite ringrostighet.

Annons

Efter aftonens första paus såg Växjö ut att ha blivit aningen mer varma i matchkläderna och skruvade upp tempot. Luleås spelare fick det allt jobbigare att hänga med i svängarna.

Mål av Persson

När Joel Persson, i spel fem mot fyra, provade lyckan kunde inte Luleås duktige målvakt Joel Lassinantti hålla emot.

– Jag stod rätt själv där. Först såg jag inte att pucken gick in, skönt att den gjorde det, säger Växjös premiärmålskytt i SM-slutspelet 2023.

Perssons mål visade sig bli mer avgörande än vad någon just då kunde ana. Efter ledningsmålet mattades Växjös offensiva tryck av och det blev allt mer irriterat i samband med avblåsningarna. Den offensivt skicklige backen trivs som bäst när det är slutspel.

– Det är grymt kul, något man ser fram emot när man börjar sommarträningen i maj. Nu är den tiden här, målet var att gå till slutspel och sen försöka vinna därifrån, säger Persson till TT.

Luleå stod, med tanke på att den tuffa matchserien mot Oskarshamn rimligen satt sina fysiska spår, för en tapper bortamatch mot vinnaren av SHL:s grundserie. Assisterande tränaren Henrik Stridh hävdar bestämt att hans spelare varken är trötta eller nöjda efter segern i åttondelsfinalen.

– Vi vill väldigt mycket, men vi förlorar mot ett bättre lag i kväll, säger Stridh.

Tappert kämpande Luleå

En stark kämpainsats gjorde att Luleå sågs med segerchans nästan hela vägen in i kaklet. Matchen avgjordes först när Ludvig Nilsson satte Växjös andra mål i tom kasse. Hemmalagets tränare Jörgen Jönsson var nöjd med mycket av vad han såg, inte minst försvarsspelet som hjälpte målvakten Emil Larmi att hålla nollan.

– Vi har mycket puck och är konsekventa, lägger Jönsson till.

Växjö leder därmed med 1–0 i bäst av sju matcher. Nästa match spelas i Norrbotten på lördag.

– Nu gäller det för oss att vara ödmjuka inför nästa uppgift, säger Joel Persson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons