Annons

Klimatförändringarna har gett fler home runs

Antalet home runs i den amerikanska MLB-ligan har ökat dramatiskt. Nu har forskare visat att klimatförändringarna är en faktor, som på egen hand lett till att fler än 500 fler bollar hamnat över stängslet.
Baseboll • Publicerad 9 april 2023
Inte bara skicklighet – utan även klimatförändringarna påverkar om det blir en home run eller inte. På bilden Cincinattis Spencer Steer.
Inte bara skicklighet – utan även klimatförändringarna påverkar om det blir en home run eller inte. På bilden Cincinattis Spencer Steer.Foto: AP/TT

Varmare luft innebär mindre luftmotstånd och gör att bollen flyger snabbare fram. Därför påverkar klimatförändringarna även idrottens värld. I basebollen leder stigande temperaturer till fler home runs, enligt en ny amerikansk studie.

– Många tar sin baseboll rätt allvarligt och det här kan väcka deras intresse för det här problemet på sätt som andra saker helt enkelt inte kan, säger klimatforskaren Gerald Meehl, som själv inte är inblandad i studien, till vetenskapssajten Science.

Skattkammare av data

Annons

Nu ska man vara ärlig och säga att klimatförändringarna är en droppe i havet i den kraftiga ökningen av slag som når utanför planen i MLB. De senaste fyra årtiondena har antalet home runs ökat 34 procent per match.

– MLB är besatt av att samla in egen data, så vi har den här skattkammaren av siffror, säger Christopher Callahan, klimatforskare och basebollfan vid Dartmouth College, till Science.

Genom att analysera hundratusentals slag och matcher såg han och kollegorna att en liten del av antalet home runs, 0,8 procent – fler än 500 – inte hade inträffat utan den globala uppvärmningen.

En grad varmare temperatur under matchdag innebär en tvåprocentig ökning av antalet. Och för varje grad som temperaturen stiger globalt väntas MLB kunna addera ytterligare 95 home runs per säsong.

Inte bara orkaner

Resultatet är inte helt överraskande i basebollkretsar.

– Vi har känt på oss att det är på det sättet i flera år. När det är varmare så flyger bollen längre och nu har de vetenskapliga bevis som ger stöd för det, säger Philadelphias basebollansvarige Dave Dombrowski enligt ABC.

Callahan och de övriga forskarna bakom studien rekommenderar MLB att kanske flytta matcher till svalare kvällstid.

– Klimatförändringar påverkar våra liv på många sätt. Det är inte bara värmeböljor och orkaner – utan vår underhållning kommer också att påverkas. Även om det rör sig om mer subtila förändringar för närvarande, så kommer de bara växa sig starkare i takt med att klimatförändringarna fortsätter, säger han till Bloomberg.

Fakta: Fler home runs

I studien från Darmouth College i New Hampshire har forskarna analyserat 100 000 matcher och temperaturen under matchdagarna mellan 1962 och 2019. För att räkna bort mer i sammanhanget betydande faktorer – framför allt spelarnas skicklighet – analyserades även 220 000 individuella slag mellan 2015 och 2019.

500 home runs som slagits sedan 2010 skulle enligt studien inte ha inträffat utan den globala uppvärmningen.

På årsbasis rör det sig om ungefär 50 av 5 000 home runs per säsong.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Bulletin of the American Meteorological Society.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons