Världsresultat i allsvenskan

Alla drömmer om det perfekta spelet. Få lyckas. Niklas Linderholm gjorde det – och tog IFK Borås närmare elitserien.
Sport • Publicerad 25 mars 2010
I KANONSLAG. Niklas Linderholm har en bakgrund som internationell spelare, men visar också i näst högsta serien att de gamla takterna sitter i.
I KANONSLAG. Niklas Linderholm har en bakgrund som internationell spelare, men visar också i näst högsta serien att de gamla takterna sitter i.Foto: Anders Robertsson
Niklas Linderholm.
Niklas Linderholm.Foto: Anders Robertsson

Epitetet ”världsklass” må vara urvattnat, men att benämna Niklas Linderholms spel mot Flax i Tranås i lördags som något annat vore rentav felaktigt.

Fyra serier. Sammanlagt 1059 poäng (tre ifrån svenska rekordet), uppdelat på 267, 258, 255 och 279. Detta i en bowlinghall som är erkänt svårspelad.

– Jag har aldrig upplevt något liknande. Jag läste banorna och mitt egna material rätt precis hela tiden och tekniskt sett var jag minst sagt stekhet.Det finns inte någon som har varit i närheten av de siffrorna i den hallen, säger Niklas Linderholm med ett nöjt leende.

En mild underdrift. Niklas spelade mellan åren 2001 och 2007 i elitserien och på internationella stortävlingar världen runt varpå han flyttade hem till Borås igen för tre år sedan och började ”varva ner” i sitt bowlande.

Efter år av spel på absolut högsta nivå var han alltså som bäst i lördags.

– Jag tror inte jag har varit en bättre bowlare än vad jag är nu. Vi har ett härligt lag här i Borås, och sen så betyder familjen väldigt mycket. Jag har två små barn och en fru som ger mig mycket trygghet.

Men har du inte tappat något sedan de internationella åren?

– Det man kan tappa är de analyserande bitarna. Att kunna läsa av banan och materialet, men i och med att jag numera tränar mindre men på precis rätt saker hela tiden känner jag bättre än någonsin.

Det är framför allt på främmande mark som Niklas skiner allra mest. Hans smått otroliga snitt på 227 poäng uppdelat på 44 bortaserier gör honom till Sveriges näst bästa bortabowlare, alla kategorier.

I Boråshallens bowlinghall ligger snittet på 210 per serie, men då han har också en annan roll när det kommer till spel på hemmaplan.

– När vi spelar hemma fokuserar jag mer på att peppa och inspirera både det egna laget och vår publik än det egna spelet. När vi är iväg drar jag ett tyngre lass och fokuserar nästan enbart på mitt, säger Niklas Linderholm.

Tack vare Niklas och övriga IFK Borås spel under helgen där man spelade oavgjort mot Flax och vann över Brutus Club blir det i april kval mot elitserien, för andra året i rad.

Skulle Niklas Linderholms form hålla i sig är ingenting omöjligt för IFK Borås.

Tre poäng från det svenska rekordet

Det svenska rekordet för Europeisk spelstil (alla slag och serier på samma bana) för sammanlagt fyra serier ligger på 1 017 poäng.

Amerikansk spelstil (varje nytt slag på ny bana) är trots namnet den mest utbredda och spelas i divisionerna över tvåan. Här ligger det svenska rekordet på 1 062, alltså endast tre poäng ifrån Niklas Linderholms resultat i lördags.

Karl Åkerström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.