Världens största turnering – men utan svenska tjejer: ”En sorg att se”
BT rapporterade från helgens gala i Boråshallen, där norska Madeleine Angelsen tog över bältet som ny Golden Girl. Startfältet bjöd på imponerande 360 deltagare totalt från stora delar av världen, 47 av dem kom från Sverige.
– Hade jag haft svaren på varför det ser ut så hade jag satt allt fokus på det. Det är otroligt låga siffror.
Numera sitter hon i förbundets styrelse och följer utvecklingen.
– Vi ser generellt väldigt mörka och dystra siffror när det kommer till återväxt. Vi måste ta tempen på landets klubbar och fråga oss vad det beror på.
Svensson, som vunnit flera tunga titlar som proffsboxare, ingår i svenska boxningsförbundets damgrupp som jobbar med att vända den negativa trenden.
– Tjejerna är en minoritet i en väldigt mansdominerad sport. Vi har vänt oss till aktiva tjejer, till tränarna och klubbarna för att se om det är ett specifikt problem vi kan jobba med.
Det som bekymrar Svensson extra mycket är att Sverige en gång sågs som ett föregångsland inom damboxningen.
– Vi hade den allra första licensierade kvinnliga matchboxaren i världen i Bettan Andersson. Hon stred för våra rättigheter och krattade manegen för oss kvinnor, vi var tidiga i Sverige med att skapa ett landslag. Vi var starka internationellt och hade kompetens.
Att Sverige nu tappat på damsidan är tragiskt menar hon, men ser samtidigt ljusglimtar. Som sommarens läger i Borås för alla tjejer på alla nivåer.
– Vi såg hur mycket det gav att prata om otrygga klimat på klubbar, med machokultur som gör att tjejer undviker att fortsätta.
Hon ser stora fördelar med boxning som idrott för unga tjejer.
– Det är en väldigt manlig och macho sport på ytan, men många tjejer fastnar för sporten för det är mentalt utmanande, det är fokus och koordination och svårigheter som stärker självkänsla och egen pondus och trygghet.
Under tisdagen presenterade förbundets damgrupp, där även Raymond Husac är med, ett stöd som distrikten ute i landet kan söka. Ett bidrag om 25 000 kronor som är öronmärkta för att hålla läger för tjejer. Pengarna har förbundet sökt från RF, Riksidrottsförbundet.
– Vi vill inte komma med pekpinnar ute i landet. Men klubbarna ska veta att det finns hjälp och resurser. Bidraget ska hjälpa tjejer att ta sig till läger och få sparring och träningsinspiration för dom som vill utvecklas.
Till sin hjälp har förbundet tittat på andra sporter som ligger längre fram med sin damverksamhet, som handboll, basket och judo.
– Jag har har expertis av att vara minoritet bland män. Inom kampsport är det viktigt med en tydlig ledargestalt, tyvärr är ett problem att vi inte har tränare som lägger hundra procent av sin tid i föreningslivet. Det kan bidra till att det inte är tryggt för tjejer, eller killar för den delen, det är a och o att man har disciplin om man ska utöva boxning.
Arrangör Husac har tidigare påtalat för BT:s läsare att det finns mycket att önska vad det gäller svensk damboxning. Nu säger han:
– Svensk damboxning befinner sig i en kris.
– Jag har fler tjejer på klubben i lilla Skene än vad en storklubb i Stockholm har. Det är underligt.
I licensregistret är 108 damboxare registrerade i dag och 626 herrar.
Bland annat uteblev de två främsta svenska damboxarna Agnes Alexiusson och Love Holgersson, från Golden Girl. Synd tycker Husac.
– Det kunde ge ringar på vattnet för svenska tjejer.
Han är inne på samma spår som Svensson:
– Det handlar väl om hur klimatet är ute i klubbarna. Det här är problem vi brottas med i svensk boxning, många äldre herrar tycker inte att tjejer ska boxas. Det är den krassa verkligheten.
En fråga han ofta får angående Golden girl skrämmer honom.
– Det är när dom undrar om vi har matcher för killarna också, för dom tycker det är onödigt att åka till tävlingen bara med en tjej. Vad är det för en attityd? Behandla alla som boxare oavsett om de är tjejer eller killar.
Husac tror att det nya bidraget kan hjälpa.
– Klubbarna får ekonomi för läger och värdegrundsarbeten. Jargongen och attityden ute i klubbarna måste bli mer jämlik. Alla måste trivas. De unga tjejerna måste fångas upp när de kommer från diplomen.
När han ser tillbaka på åren kring 2015 var landslagen fulla i alla klasser. Idag står flera tomma. Husac är glad att många tjejer väljer boxnings som motionsform.
– Många klubbar säger att de har tjejer som tränar boxning, men då frågar jag var de är i ringen? Boxning är trots allt en tävlingssport.
Så såg fördelningen ut i Golden Girl
Antal deltagare i de olika klasserna, siffran inom parentes är antalet boxare från svenska klubbar.
Senior A: 58 (3)
Senior B: 52 (10 )
Senior C: 78 (16)
Junior A: 19 (1)
Junior B: 16 (1)
Junior C: 58 (7)
Ungdom A: 19 (2)
Ungdom B: 29 (7)
Totalt: 329 (47)
Klara Svensson
Ålder: 35 år
Boxningsklubb: började som amatörboxare i Höllvikens Boxningsklubb
År som aktiv: 2011–2018
Amatörtitlar: SM-guld 2005–2006, 2008–2010, EM-brons, Polen, 2006 , VM-silver, Indien, 2006, EM-silver, Danmark, 2007, VM-brons, Kina, 2008, VM-brons, Barbados, 2010
Proffstitlar: (WBFI) Superlättvikt, 2012, (WIBF) Superlättvikt, 2012 , (WBC) Superlättvikt Silver, 2013, (WBC) Superlättvikt, 2014, (WBC) Welterweight, 2016