Annons

van der Poel om Kina-OS: "Extremt oansvarigt"

Inför spelen ville inte Nils van der Poel kommentera Kina som OS-arrangör. Tillbaka i Sverige är skridskokungen tydlig med vad han tycker.
Skridskor • Publicerad 14 februari 2022
Skridskoåkaren och OS-guldmedaljören på 5|000 meter och 10|000 meter Nils van der Poel i centrala Stockholm vid hemkomsten från OS i Peking.
Skridskoåkaren och OS-guldmedaljören på 5|000 meter och 10|000 meter Nils van der Poel i centrala Stockholm vid hemkomsten från OS i Peking.Foto: Stefan Jerrevång/TT

25-åringen har inte varit i Sverige sedan oktober – utan har tillbringat en stor del av tiden inför OS i den tyska byn Inzell. Men på söndagskvällen ankom den dubble OS-guldmedaljören till Stockholm och välkomnades på Norrmalmstorg.

– Det är oerhört kul, det blir som en annan upplevelse när man kommer hem än vad man hade där. För där var det bara vår grej, det vi ville göra och det vi ville uppleva. Men när man kommer hit så förstår man att det inte bara var vår grej, det verkar som att alla andra hade en grej också. Det känns fantastiskt, säger han till TT.

Populärt träningsepos

Annons

Hans digra träningsdokument har laddats ned av omkring 200 000 personer. Tanken från OS-mästaren och världsrekordinnehavarens sida var att sprida kunskap om hur man blir en framgångsrik elitidrottare.

– När jag satt och knappade det där mellan träningspass och middag så tänkte jag nog inte att det skulle läsas av så många. Hade jag vetat det så hade jag nog funderat över vissa formuleringar några gånger till. Men det är smickrande och jättekul att så många velat ta del av det.

Han öppnar också upp om synen på att Kina står som värd till OS. "Fruktansvärt", säger han.

– OS är mycket, det är ett fantastiskt idrottsevenemang där man förenar världen och nationer möts. Men det är också vad Hitler gjorde innan han invaderade Polen och det är vad Ryssland gjorde innan de invaderade Ukraina. Jag tycker det är extremt oansvarigt att ge det till ett land som så tydligt kränker mänskliga rättigheter som Kinas regim gör, säger han till Sportbladet.

Taggad på VM

Så vad väntar Nils van der Poel? Mer skridskor, om den krånglande höften håller.

– Jag kommer försöka att göra klart säsongen. Jag ska undersöka höften i morgon (måndag) och se hur den mår, många beslut kommer att dras utifrån den situationen. Men jag är taggad på världscupfinal och VM .

Om vi får se honom på isen även 2023 är mer osäkert.

– Jag har inget bra svar, jag vet inte. Jag tror inte att jag kommer att vara professionell skridskoåkare nästa år. Det är inte min ambition i dagsläget. Men vi får se, livet blir inte alltid som man tänkt sig.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons