Annons

Välkommet förslag om mammaledighet

I december kan kvinnliga fotbollsspelare få rätt till betald föräldraledighet under karriären. Fifa-förslaget välkomnas av de svenska landslagsstjärnorna.
Fotboll • Publicerad 27 november 2020
Magdalena Eriksson under damlandslagets träning inför EM-kvalet mot Slovakien.
Magdalena Eriksson under damlandslagets träning inför EM-kvalet mot Slovakien.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Caroline Seger (th) och Nathalie Björn i en duell under den pågående landslagssamlingen.
Caroline Seger (th) och Nathalie Björn i en duell under den pågående landslagssamlingen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

De senaste åren har de olika villkoren för manliga och kvinnliga fotbollsspelare blivit allt mer uppmärksammade. Bland annat har landslagens bonus- och mästerskapsavtal varit ett hett diskussionsämne.

Efter damfotbollens starka utveckling de senaste åren vill det internationella fotbollsförbundet (Fifa) nu införa nya regler för att skydda kvinnor som vill skaffa barn under karriären.

Annons

Förslaget blev offentligt för drygt en vecka sedan och har tagits emot med öppna armar av de svenska landslagsstjärnorna, som just nu laddar för EM-kvalet mot Slovakien på tisdag.

"Måste finnas lösningar"

– Äntligen, känner jag spontant. Jag tror att det kommer att bli ännu fler som väljer att skaffa barn mitt i karriären och då måste det finnas lösningar, säger Chelseabacken Magdalena Eriksson.

– Jag tror att det är ett sätt att få kvinnor att spela längre, att det finns en möjlighet utan att man sätter hela karriären på spel.

Fifa ska rösta om förslagen i december. Om de går igenom införs exempelvis en obligatorisk betald föräldraledighet, på minst 14 veckor med minst två tredjedelar av lönen. Klubbarna får inte heller sparka en spelare som blir gravid och måste dessutom slussa in en spelare i laget igen efter föräldraledigheten.

Även inom den svenska fotbollen diskuteras gravida spelares situation inför det nya kollektivavtalet som är på gång.

– Det är så sjukt att det inte alltid har varit så, att det är en fråga som nu 2020 äntligen kommer in på Fifa, säger Caroline Seger.

– Jag hoppas att det blir en diskussion som också tas upp i klubbarna och att det blir ordning och reda på det.

"Inte helt genomtänkt"

Det är efter påtryckningar från spelarorganisationen Fifpro som Fifa kommer med sitt förslag. Caroline Seger välkomnar det som ett steg i rätt riktning, men anser samtidigt att de 14 veckor som finns i Fifa-förslaget inte räcker.

– Det känns lite som ett mellanting. Är man gravid så är man gravid, säger hon.

– Det känns inte helt genomtänkt ändå. Jag vet att spelarföreningen ligger på och försöker hjälpa till så mycket de kan. Men det är som med många grejer, man skriker högt, men det hörs inte så mycket.

Fakta: Fifas förslag

Fifa ska på ett möte i december ta upp flera förändringar av regelverket för att stärka kvinnliga fotbollsspelares rättigheter.

Bland annat föreslås en obligatorisk föräldraledighet, på minst 14 veckor (varav minst åtta efter förlossningen) med minst två tredjedelar av lönen i behåll.

Det blir också förbjudet för klubbarna att sparka en spelare för att hon blivit gravid.

Klubbarna ska dessutom få ansvar för att en spelare efter sin föräldraledighet kan återvända till fotbollen, få nödvändig stöttning från det medicinska teamet och exempelvis få möjlighet att amma sitt barn.

Om en spelare blir gravid ska klubben i gengäld ha rätt att tillfälligt värva en ersättare, även utanför de reguljära transferfönstren.

Källa: Internationella fotbollsförbundet (Fifa).

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons