Annons

Valde bort karriären för systerns sista tid

När proffsstallet lades ner valde Jessica Kihlbom att bli personlig assistent åt sin ?lillasyster. Ett halvår senare tog de farväl vid Sankt Sigfrids gravplats i Borås.
Sport • Publicerad 27 juli 2014
Foto: Patrik Skoglöw

I sin spegelbild såg hon en elit-idrottare som hade framtiden för sig, tävlade med de bästa i världen och drömde om OS.

På ett par månader har den reflektionen ändrat sig.

Annons

– Jag har alltid tagit min syster för givet. Hon var alltid där. Därför blev det sista halvåret så viktigt för mig. När Anna hade gått bort fick jag en tankeställare, säger Jessica Bjelkmark, som hon numera heter.

I samband med att det Sexdregabaserade proffsstallet Cramo GoGreen tvingades lägga ner sin verksamhet i höstas försvann Bjelkmarks givna väg. I stället satsade hon på sin lillasyster, Anna. Anna Kihlbom, född 1996, var gravt handikappad och ?i ständigt behov av vård.

– Jag kunde ju inte se det. Men folk som hade träffat Anna mycket då sa att hon hade blivit mer lugn och sansad efter att jag började ta hand om henne. Hon pratade ju inte själv, men man märkte ifall hon var nöjd eller inte.

Men trots att humöret var bra så började familjen också märka att orken inte längre fanns kvar. Anna började sova mer och mer. Till slut förstod familjen att någonting inte stämde och sökte vård.

– Hon blev inlagd, och allt verkade ganska lugnt. Just då kände jag bara att de skulle vara snabbt överstökat med några mediciner och att hon snart skulle vara hemma igen. Men det var någon infektion i magen och hennes kropp orkade helt enkelt inte längre.

Den 28 februari somnade Anna Kihlbom in. Några veckor senare begravdes hon på Sankt Sigfrids griftegård i Borås.

Jessica tittar till vänster, blicken är riktad mot ett inramat fotografi på sin lillasyster som står på byrån jämte matplatsen.

– Nu i efterhand känns det skönt att jag fick de här månaderna med henne.

Din egen karriär då?

– Jag kan inte säga att jag har lagt ner helt. Jag tävlar lite för Uppsala här i Sverige, men det är inte lika roligt att träna. Numera lägger jag inte upp mitt liv efter cyklingen, jag kanske tränar en dag ?i veckan. Innan jag flyttar upp till Uppsala ska jag dessutom avsluta de jobben jag har här nere. Jag tyckte det var så roligt att ta hand om min syster så att jag tog chansen när jag blev erbjuden jobb som personlig assistent i Dalsjöfors över sommaren.

Annons

Det var inte längesedan du drömde om OS och nu verkar du ganska till freds med att ha ”trappat ner”, kan du känna dig besviken på cykelsporten trots allt?

– Det är klart att det är tråkigt, inte minst bland damerna. Jag har sett tjejer som har satsat allt och inte haft någon inkomst. Jag har till och med sett tjejer som har studerat bara för att kunna använda sig utav studielånet. Självklart är det synd, men det handlar ju om sponsorer och pengar.

Vad säger du till din lillasyster Julia, som är ett lovande namn inom sporten?

– Ge allt, ge det ett försök – men satsa på skolan och allt runt om också. Det är inte roligt att stå där helt barskrapad en dag.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller i eBT!

Jonas Möller
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons