Utpumpad Svärd i gråt efter loppet

Med en kropp som vägrade lyda körde Oskar Svärd in på fjärde plats i Vasaloppet.
Sport • Publicerad 2 mars 2008
Oskar Svärd var besviken med sin fjärdeplats i Vasaloppet.
Oskar Svärd var besviken med sin fjärdeplats i Vasaloppet.Foto: Dick Gillberg

Oskar Svärd glider i mål sju minuter efter segraren Jörgen Aukland. Ansiktet är uttryckslöst men inombords är det smått kaos.

TV-sportens Pelle Nyström kallar till sig Tvärredspojken för en intervju.

–Det fanns inget i kroppen?

Lång tystnad.

–?Jag orkar inte prata mer nu, säger Oskar till slut och skyndar vidare.

Han sjunker ner på huk nedanför segerpodiet som han haft en sån god vana att kliva upp på. Oskar vill helst av allt komma undan, vara för sig själv. Han gömmer ansiktet i händerna, snyftar, torkar tårarna.

Det är tårar av utmattning och tårar av besvikelse. Inte över insatsen i går, den var efter omständigheterna fantastisk. Det handlar om det som han kallar ”skit i kroppen”.

Efter några minuter reser sig Oskar igen.

–Vasaloppet är årets ojämförligt största höjdpunkt. Jag var i mitt livs form men vaknade två dagar före loppet med halsont.

Strålande form

Den så strålande formen var puts väck, hastigt och mycket olustigt.

–Eftersom någon sjukdom inte brutit ut bestämde jag mig ändå för att göra ett försök. Nu är jag totalt slut. Ska bli intressant att se hur kroppen mår i morgon.

Uppe på myrarna efter någon mil låg Oskar med när Jerry Ahrlin ryckte, en kvintett åkare fick en lucka men blev inhämtade.

–När det avgörande rycket kom var jag för långt bak för att kunna hänga på. Men en sak är säker: jag hade inte orkat heller.

De sista krafterna förbrukades ändå.

Oskar låg i en tio man stor klunga med bland andra Mathias Fredriksson och tvingades ideligen höra hur avståndet växte till tätkvartetten.

–Jag hade bra glid på slutet. Därför gick jag upp och drog med två och en halv mil kvar. Ingen annan orkade hänga på, konstaterar Oskar.

Förbi Myrland

Han lyckades köra ikapp och förbi Anders Myrland som funnits med i tätkvartetten. Helt ensam tog han upp jakten på de tre längst fram, men insåg att det inte skulle bli någon pallplacering den här gången.

Med segrar 2003, 2005 och 2007, och med en kropp som var i bättre trim än någonsin tidigare hade Oskar stora segerförhoppningar så sent som i onsdags.

–Med tanke på förutsättningarna får man kanske vara nöjd. Men det är så trist att känna sig dålig när det är årets viktigaste dag.

Makalös svit

Oskar lyckades ändå behålla sin makalösa svit: tio lopp, aldrig sämre än nia (debutåret). Han har varit femma eller bättre de nio senaste åren.

–Jag lovar att komma tillbaka nästa år, då ska ni få se!

Just det. Nästa år är ett udda årtal, vilket är lika med Oskars år.

Magnus PJ Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.