Uppsala gjorde 16–0 i matchens slutskede: "Helt oacceptabelt"

Segern var nästan i hamn. Då kom den kollektiva kollapsen. 16 raka Uppsalapoäng innebar Borås Baskets första ligaförlust.
Se höjdpunkter från matchen i artikeln – foto och innehåll: Borås Basket
Sport • Publicerad 22 oktober 2014
Borås ledde länge mot toppkonkurrenten Uppsala ? men debaclet under slutminuterna kostade segern. Under 2 minuter och 39 sekunder gjorde gästerna 16-0 och 1637 åskådare undrade vad det var frågan om. - Ingenting stämde. Det är så klart helt oacceptabelt, sa Adama Darboe till BT efteråt.
Borås ledde länge mot toppkonkurrenten Uppsala ? men debaclet under slutminuterna kostade segern. Under 2 minuter och 39 sekunder gjorde gästerna 16-0 och 1637 åskådare undrade vad det var frågan om. - Ingenting stämde. Det är så klart helt oacceptabelt, sa Adama Darboe till BT efteråt.Foto: Lennart Magnusson
Adama Darboe.
Adama Darboe.Foto: Lennart Magnusson

Klockan står på 2.40 när Chris McKnight stjäl en boll mellan två Uppsalaspelare. Han driver mot korgen och bjuder på en spektakulär enhandsdunk – till hemmapublikens stora jubel. Borås leder med 84–76 mot tippade guldkonkurrenten Uppsala. Gästerna tvingas ta timeout.

Sedan startar det: Boråsraset.

Uppsala gör poäng efter poäng, och Borås misslyckas med det samma.

84–76 blir 84–84 – och slutligen 84–92.

16 raka Uppsalapoäng – och Borås segersvit är avslutad.

– Att få 0–16 kastat i ansiktet i ett avgörande läge, det känns inte alls bra, säger Adama Darboe.

Borås Baskets danska guard var ett av lagets glädjeämnen för kvällen – men det hjälpte föga med tanke på avslutningen.

– Vi blev för passiva, missade skotten, lyckades inte få stopp på Uppsala. Ingenting stämde. Det är så klart helt oacceptabelt, säger Darboe.

Han menar att det kändes bra fram till de avgörande minuterna.

– Vi hade bra kontroll på matchen. Visst, det var ganska svängigt men vi ledde nästan hela tiden och styrde spelet. Samtidigt vet man att allt kan hända om man inte behåller fokus, och det gjorde inte vi i dag. Uppsala ska ha cred för sin insats, men det känns väldigt jobbigt att förlora på det här sättet. Vi får försöka hitta något positivt att ta med oss härifrån ändå.

Vad?

– Vi blir straffade om vi inte spelar hundraprocentigt. Det är en värdefull vetskap inför kommande matcher.

Är Uppsala ligans bästa lag?

– Nej, det tycker jag fortfarande att vi är. Men det är det bästa laget som vi har mött. De har ett par landslagsspelare och det syns att laget är väldigt samspelt.

Boråscoachen Pat Ryan om debaclet under slutminuterna:

– Vi gjorde turnovers, missade skott, tog inga returer – och kunde inte stoppa Uppsala från att göra poäng. Det var tråkigt, för fram till att 2.39 återstår av matchen tycker jag att vi gjorde en bra insats.

Borås är fortfarande serieledare, men Uppsala har spelat två matcher mindre.

Bortalagets coach Kelly Grant var ödmjuk efter gårdagens seger.

– Det var en väldigt svängig match, och även om vi avslutade stark tror jag att slutresultatet kunde ha varit ett helt annat om matchen hade pågått fem minuter till. Det var jämnt, sa Grant på presskonferensen efter matchen.

BASKETLIGAN, HERR

Borås–Uppsala 84–92 (34–20, 13–27, 18–13, 19–32)

Borås: Samuel Haanpää 22, James Miller Jr 17, Christopher McKnight 17, Adam Darboe 12, Christian Maråker 9, Fredrik Andersson 5, Michael Palm 2. Uppsala: Thomas Jackson 23, Liam Rush 20, Anton Gaddefors 19, Axel Nordström 12, Rickard Eriksson 7, Mannos Nakos 3, Johan Jeansson 3, Odin Lindell 3, Olouma Nnamaka 2.

Publik: 1637.

BETYG:

3: Chris McKnight

2: Samuel Haanpää

1: Adama Darboe

Oskar Pålsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.