Annons

Ukrainske stjärnan om förbudet: "Vill tävla"

Ukrainske simstjärnan Mychajlo Romantjuk är upprörd över sin regerings beslut att stoppa sina idrottare från att tävla mot ryssar och belarusier.
– Jag tycker inte om det, det är allt jag kan säga, säger han till TT.
Simning • Publicerad 16 april 2023
Ukrainske simstjärnan Mychajlo Romantjuk är kritisk mot sin regerings beslut att stoppa sina idrottare från tävlingar där ryssar och belarusier deltar.
Ukrainske simstjärnan Mychajlo Romantjuk är kritisk mot sin regerings beslut att stoppa sina idrottare från tävlingar där ryssar och belarusier deltar.Foto: Jessica Gow/TT

OS- och VM-medaljören Mychajlo Romantjuk tävlar i den internationella tävlingen Swim Open i Stockholm det här veckoslutet.

På plats i Sverige fick han i fredags nyheten om att Ukrainas idrottsdepartement beslutat att inte låta sina landslagsidrottare få tävla i internationella tävlingar där ryssar och belarusier deltar.

Annons

Den 26-årige frisimmaren är Ukrainas bästa simmare och tog två OS-medaljer i Tokyo 2021, dubbla VM-brons i fjol och EM-guld på 1 500 meter fritt i Rom i augusti.

"Drabbar många"

Nu förbereder han sig för VM i japanska Fukuoka i sommar.

Han är fåordig när TT ber honom kommentera beslutet, men hans frustration är påtaglig.

– Jag har många tankar om det här, men allt jag vill säga är att jag inte tycker om det. Inget av det här beror på oss idrottare, säger han.

TT: Tycker dina lagkamrater samma sak?

– Det tror jag, det här drabbar många idrottare. Naturligtvis vill vi tävla.

Protest mot IOK

Beslutet kommer sedan IOK, den Internationella olympiska kommittén, öppnat dörren för att häva avstängningen av ryska och belarusiska idrottare och att de ska kunna tävla under neutral flagg redan till OS i Paris 2024.

Ett besked som flera länder, däribland Sverige, kritiserat.

Några internationella idrottsförbund, som bordtennis, fäktning och taekwondo, har redan hävt de avstängningar som infördes på IOK:s inrådan då Ryssland, med stöd från Belarus, startade anfallskriget mot Ukraina i februari i fjol.

Redan i fredags vände sig den ukrainske OS-skeletonåkaren Vladyslav Heraskevytj mot sin regerings beslut på Twitter.

Ukrainas tennisförbund har enligt sajten Inside the games sagt att regeringsbeslutet "kommer att bli ukrainsk tennis undergång".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons