Annons

Ukraina slog Sverige: "En seger för vårt land"

Ukraina slog Sverige i tre raka set och vann Europa Golden League-finalen i Lund.
Titeln var deras andra. Men betydde mer än den första.
– Det var en seger för vårt land och för vårt folk, säger Oleksandra Milenko.
Volleyboll • Publicerad 9 juli 2023
Ukraina tog hem segern i European Golden League.
Ukraina tog hem segern i European Golden League.Foto: Henrik Eberlund/TT

Särskilt jämnt var det inte förrän guldmedaljen redan var säkrad. Sverige behövde nämligen vinna matchen med som sämst 3–1 i set för att tvinga fram ett avgörande skiljeset.

Men Ukraina, ledda framförallt av de stora poängplockarna Oleksandra Milenko Svitlana Dorsman och Anastasiia Krajduba, gjorde processen kort.

Annons

Efter seger i både set 1 och 2 var saken klar. Att Sverige sedan pressade tredje set hela vägen till 30–32 var en ren formalitet.

Landet som vann Golden Leauge för första gången 2017 tog därmed sin andra titel i turneringen. Nu efter att ha invaderats av Ryssland, fick givetvis segern extra betydelse.

– Detta var en seger för alla. Jag är otroligt glad! För mig är det dessutom min första guldmedalj för Ukraina. Vi har haft människor från Ukraina med oss under alla matcher vi spelat och är otroligt glada för stödet, säger Milenko.

– Vi tänkte så klart på att det var de som stod för motståndet. Vi spelade ju första matchen i Rumänien som inte är deras hemland. Samtidigt är det fint att de får spela och representera sitt land. Det är stort för dem. Sedan blir vi ju inte snällare bara för att det är dem. Det är trots allt en sport och man vill vinna, säger venska storstjärnan Isabella Haak.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons