Uefas drag för att slippa VAR-bråk
I herrarnas fotbolls-VM i Ryssland för tre år sedan var det assisterande videodomarsystemet VAR en av de stora snackisarna. Tekniken har också varit föremål för frustration bland både spelare och ledare sedan dess, till exempel i engelska Premier League. Systemet, där domarna på planen får hjälp i sina domslut genom tv-bilder och analys av assisterande videodomare, har kritiserats för att dels resultera i för långa och för många spelavbrott i matcherna, men också för att vara felaktiga.
I EM-slutspelet, som inleds på fredagen, kommer VAR fortsatt att vara ett verktyg för domarna. Men systemet kommer att användas mer varsamt, till exempel i samband med offsidesituationer.
Europeiska fotbollsförbundet Uefas domarbas Roberto Rosetti, som själv dömde EM-finalen mellan Tyskland och Spanien (0–1) i Wien 2008, talade i fredags på en presskonferens om domarnas direktiv i användningen av VAR. Under EM kommer samtliga VAR-beslut att tas i ett situationsrum i Uefas högkvarter i Nyon, Schweiz.
Håller med Pep
– För några månader sedan sade Pep Guardiola (Manchester Citys manager) att "Jag kan acceptera ett misstag från domaren på planen, jag inte acceptera ett misstag taget av VAR som har tillgång till video". Det är sant. Han har rätt, säger italienaren Rosetti, enligt Sky Sports, och fortsätter:
– Vi kan inte döma bort ett mål för offside om vi inte har bevis för att det är offside.
Enligt The Athletic kommer bolagen som tv-sänder EM i världen endast att visa "offsidelinjer" dragna av VAR när domslutet väl är taget. Tv-publiken kommer alltså inte att få ta del av själva beslutsprocessen.
Huvuddomaren på planen har alltid sista ordet.
– Vi måste vara försiktiga, vi måste vara tydliga. Vi behöver följa principerna i reglerna för sporten. Vi vill fortsätta att använda VAR endast för klara och tydliga misstag, säger Rosetti enligt The Athletic.
Förändring av handsregeln
I mars beslutade Internationella fotbollsförbundet Fifas regelorgan Ifab om en förändring i domarnas bedömning av handsregeln. Kortfattat betyder den att en oavsiktlig hands i upprinnelsen till ett lags mål inte kommer att vara bestraffningsbart under EM.
– Det är den enda skillnaden som påverkar oss på planen, säger svenske EM-domaren Andreas Ekberg till TT och fortsätter:
– Det viktiga är att handsen inte är bestraffningsbar ute på plan, det vill säga att man har handen och armen ända in till kroppen. Det som gällde innan var att det räckte med att bollen tog på armen, oavsett var spelaren hade den även om den (handsen) inte var bestraffningsbar.
– Det är ändringen: Om bollen går vidare direkt till en medspelare som gör mål, då kommer det att bli mål.