Annons

Sundling räddade OS-bronset åt Sverige

Sveriges längddamer gick mot fiasko i OS-stafetten.
Men en klassisk sistasträcka signerad Jonna Sundling räddade dagen.
Bronset är Sveriges tionde medalj i Peking.
Skidor • Publicerad 12 februari 2022
Jonna Sundling, i mitten, fixade ett stafettbrons till Sverige efter att ha spurtat ner Finlands Krista Pärmäkoski, till vänster. Till vänster, i framkant, firar det ryska laget OS-guldet medan tyskorna till höger jublar åt silver.
Jonna Sundling, i mitten, fixade ett stafettbrons till Sverige efter att ha spurtat ner Finlands Krista Pärmäkoski, till vänster. Till vänster, i framkant, firar det ryska laget OS-guldet medan tyskorna till höger jublar åt silver.Foto: Henrik Montgomery/TT

Den svenska medaljen såg förlorad ut efter tre av fyra sträckor.

Och det såg faktiskt tufft ut redan efter de första fem kilometerna, när Maja Dahlqvist inledde med att tappa 20 sekunder på ryskan Julia Stupak och tyskan Katherine Sauerbrey.

Annons

– Jag tyckte att jag kände mig så himla pigg i början. Men ändå smäller det till, då blev det kämpigt i backarna på andra varvet. Jag önskar att jag hade kunnat gå med i rygg på Ryssland, säger Dahlqvist till Kanal 5.

Norskan Tiril Udnes Weng tappade också mycket på förstasträckan, efter att ha ramlat, och därför blev det Ebba Andersson och Norges Therese Johaug som tillsammans gav sig ut på jakt under andrasträckan.

Karlsson väggade

Det gick oväntat dåligt, och avståndet upp till den tysk-ryska ledarduon var fortsatt över 20 sekunder halvvägs in i loppet.

När fristilssträckorna tog vid gick Frida Karlsson ändå ut med medalj i sikte. Men 22-åringen, som kollapsat efter de två inledande individuella OS-loppen, hade inte dagen nu heller. I stället gick hon in i väggen med någon kilometer kvar att köra och tappade massor av tid mot Norges Helene Marie Fossesholm och Finlands Kerttu Niskanen.

En slutkörd Frida Karlsson växlade över till Jonna Sundling på sistasträckan hela 35 sekunder från ledningen, och över 20 sekunder från Norge på tredjeplatsen.

Det var den OS-medaljen, tänkte nog många.

Jonna Sundling var inte en av dem.

Spurt om bronset

Den nyblivna olympiska mästaren i sprint behövde inte ens en kilometer på sig för att åka i kapp Ragnhild Haga, Norge, och Krista Pärmäkoski, Finland.

Åt det ryska laget, som tog guld, kunde hon inte göra något. Inte heller åt dagens stora silverskräll Tyskland.

Men OS-bronset skulle hon bara ha. När trion kom in mot stadion fick Haga ge sig, och efter en rafflande spurt lyckades Sundling också sprinta ner Pärmäkoski för att säkra ännu en svensk medalj.

Annons

– Det är jättekul med en medalj, det var målet i dag, säger Sveriges landslagschef Anders Byström till Radiosporten.

– Att vi lyckas är jätteskönt. Efter tredjesträckan kändes det lite tufft, men Jonna gör en helt enorm sistasträcka. De var nästan på väg att ta i kapp Tyskland också, men jag tror att vi ska vara nöjda.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons