Annons

Trots skadekris – Rolfö inte aktuell som ytterback

Fridolina Rolfö har använts som ytterback i Barcelona, och om det krävs är hon beredd att axla en sådan position även i landslaget.
Men trots skador på flera viktiga spelare är det inte aktuellt under det pågående lägret.
– Nu kommer vi att titta på andra alternativ, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson inför torsdagens landskamp mot Kina.
Fotboll • Publicerad 15 februari 2023
Fridolina Rolfö, till höger, sätter stor press på sig själv för att det svenska landslaget ska lyckas i år. Arkivbild.
Fridolina Rolfö, till höger, sätter stor press på sig själv för att det svenska landslaget ska lyckas i år. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

En svår knäskada på högerbacken Hanna Glas, ett brutet ben i mellanfoten hos vänsterbacken Amanda Nildén. Dessutom en Magdalena Eriksson, som inte sällan vikarierar till vänster i backlinjen, som just nu får begränsat med speltid i Chelsea.

Med bara några månader kvar till fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland finns det helt klart bryderier gällande Sveriges defensiva flanker.

Annons

Förbundskapten Peter Gerhardsson medger att det är något han behöver ta tag i under Sveriges två kvarvarande landslagssamlingar inför mästerskapet. Han får en första möjlighet när fotbollsdamerna tar sig an Kina i spanska Marbella på torsdagskvällen. Nästa tisdag är det sedan match mot Tyskland, i Duisburg.

– Vi känner att vi behöver titta på de positionerna inför stundande VM, framför allt mot sådana här nationer, som Kina och Tyskland, som spelar fysiskt, säger Gerhardsson.

Flera debutanter

Därför är det flera oprövade namn med i den svenska truppen. Atlético Madrids Hanna Lundkvist, 20, och Linköpings Stina Lennartsson, 25, ska ses som alternativ till Hanna Glas, medan Häckens 19-åring Anna Sandberg är en tänkbar ersättare till Amanda Nildén.

Gemensamt för de tre: 0 spelade A-landskamper.

– Mycket tyder på att någon eller några av de här kommer att få speltid, vi behöver titta lite på ytterbacksalternativ. Så får vi se hur de klarar sig. Hanna, Anna och Stina är sådana spelare som är med för att vi vill se lite hur de står sig i landslagsgruppen men också i matcherna, säger Gerhardsson.

Både Lennartsson och Sandberg var med på det senaste landslagslägret i januari, Men då spelades inga matcher, och dessutom saknades i princip alla svenska utlandsproffs.

Barcelonas Fridolina Rolfö är en av dem som inte fanns med senast, men som nu är tillbaka. Anfallsstjärnan är faktiskt ett annat alternativ i ett slags offensiv ytterbacksroll – en position hon haft i klubblaget.

– Om det krävs, och Peter önskar en spelare i den positionen så kommer inte jag att vara emot det. Det är ju inte min absoluta favoritposition, men om det är det som laget behöver så kommer jag att ställa upp, säger Rolfö.

"Framtiden för svensk damfotboll"

Hon testades också i en sådan roll i den betydelselösa VM-kvalmatchen mot Finland i höstas. Men för tillfället är det ingen optimal lösning, säger förbundskaptenen.

– I en del av någon match kan det kanske finnas med som alternativ, men det blir inte aktuellt här nu. Nu kommer vi att titta på andra alternativ, säger Gerhardsson.

Annons

Rolfö tycker också att det finns tillräckligt med intressanta alternativ bland gröngölingarna i den svenska truppen.

– Det är tjejer som kanske är lite mindre prövade, men själv tycker jag att det är många av framtidsnamnen som vi har sett är duktiga, och som kan stoppas in på de positionerna. Det här är ett jättebra tillfälle att pröva dem. Förhoppningsvis är de framtiden för svensk damfotboll, säger Rolfö.

Hanna Lundkvist har Rolfö extra bra koll på, efter att ha stött på henne i spanska ligan.

– Hon har spelat både som "sexa" och som ytterback i Atlético Madrid. Det är en skicklig spelare, det känns som att hon är en tekniskt skicklig spelare, hon passar väldigt bra in i Spanien med sitt sätt att spela. Hon har verkligen framtiden för sig.

Asllani och Hurtig skadade

Tre spelare missar definitivt torsdagens match mot Kina. Både Milans Kosovare Asllani och Arsenals Lina Hurtig har känningar, och är "inte matchdugliga", för att använda Peter Gerhardssons ord.

Dessutom är det sedan tidigare bestämt att lagkaptenen Caroline Seger bara är med på lägret för att träna. Mittfältsveteranen har nyligen kommit tillbaka efter en hälskada.

– Hon ska ju inte matchas under det här lägret. Men det är ju underbart att ha henne tillbaka. Både vi och hon har längtat efter det här. Det gör att både hennes och våra förhoppningar ökar om att hon ska vara tillgänglig till VM.

TT: Hade hon varit aktuell om det hade varit VM-premiär i morgon?

– Nej. Det hade hon inte varit.

Fakta: Gerhardsson om talangerna

Peter Gerhardssons kommentar om landslagsdebutanterna Stina Lennartsson, Hanna Lundkvist och Anna Sandberg.

Stina Lennartsson:

– En fysisk och väldigt stark spelare. Under januarilägret, där hon kanske var en av de bättre, visade hon att hon är väldigt löpmässig men också väldigt fysisk.

Hanna Lundkvist:

– Spelar ytterback i Atético Madrid men är också användbar på andra positioner. Hon är spelskicklig, jag var och tittade när Real Madrid mötte Atlético och Real hade en fransk anfallsspelare med väldigt mycket fart och speed som hon fick möta. Och Hanna klarade av den rollen bra. Tack vare sin speluppfattning och sin tekniska förmåga klarar hon av att spela ytterback mot en så snabb spelare.

Anna Sandberg:

– Var med i januari och det är ibland bra att få träffa och sitta och prata med spelare. Jag hade bara sett henne tidigare, men efter att ha pratat med henne så verkar hon väldigt målinriktad. På något sätt är det inte en rädd tjej, och framför allt i Häckens matcher mot PSG (i Champions League) visade hon att hon klarar av att möta motstånd på hög nivå. Det är en väldigt snabb spelare och vi vill oftast använda snabba spelare på båda sidorna, även som en faktor i vårt offensiva spel. Som ytterback är man inte bara försvarare, det är även att kunna delta framåt.

Fakta: Februarisamlingen

Sveriges trupp:

Målvakter: Jennifer Falk, Häcken, Zecira Musovic, Tove Enblom, Kif Örebro.

Backar: Jonna Andersson, Hammarby, Nathalie Björn, Everton, Magdalena Eriksson, Chelsea, Amanda Ilestedt, Paris Saint-Germain, Stina Lennartsson, Linköping, Hanna Lundkvist, Atlético Madrid, Anna Sandberg, Häcken, Linda Sembrant, Juventus.

Mittfätare: Filippa Angeldahl, Manchester City, Kosovare Asllani, AC Milan, Hanna Bennisson, Everton, Stina Blackstenius, Arsenal, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg, Lina Hurtig, Arsenal, Sofia Jakobsson, San Diego Wave, Madelen Janogy, Hammarby, Freja Olofsson, Real Madrid, Fridolina Rolfö, Barcelona, Elin Rubensson, Häcken, Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea, Olivia Schough, FC Rosengård, Julia Zigiotti Olme, Brighton.

Schema för samlingen:

Torsdag den 16 februari: landskamp mot Kina (klockan 18.30), Marbella.

Söndag den 19 februari: avresa till Tyskland.

Tisdag den 21 februari: landskamp mot Tyskland (18.15), Duisburg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons