Annons

Trots publikrekord – Häcken mållöst igen

I VM-bronslaget var hon den stora mittfältsstjärnan.
Men i Häcken får Elin Rubensson inte ha favoritrollen.
– Jag spelar där tränaren sätter mig, och nu är det som högerback, säger Rubensson efter 0–0 mot Rosengård inför rekordpublik.
Fotboll • Publicerad 8 september 2023
"Vi borde vinna matchen", säger häckens Elin Rubensson (till höger).
"Vi borde vinna matchen", säger häckens Elin Rubensson (till höger).Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

3 820 personer kom till på Bravida arena. Det är mer än 1 000 åskådare fler än vad Häcken har haft som mest tidigare i damallsvenskan.

– Det var väldigt kul. Det gör jättemycket. Man får energi av det. Det kanske är så att många är sugna på att titta på fotboll live efter VM, säger Rubensson.

Annons

Efter slutsignalen ägnade hon mer än en halvtimme åt att skriva autografer och ta bilder med hundratals unga fans.

– Jättekul. Det har varit häftigt att komma hem från VM och se hur stort det har varit. Det går liksom inte att gå i mataffären utan att någon kommer fram och gratulerar till bronset.

Stolpträff i 94:e

Elin Rubensson var inte lika glad över resultatet. 0–0 för andra matchen i rad.

– Vi borde vinna matchen. Vi skapar tillräckligt för det. Men fotboll handlar om att göra mål. Vi får gå hem och träna på det.

Det var Rubensson som var närmast att få in bollen. I 94:e minuten prickade hon stolpen.

– Det var rörigt i boxen och jag vispade till bara. Jag hann inte riktigt styra den. Det var synd.

Landslagets mittfältsdominant har fått en annorlunda roll i Häcken. Efter VM har hon blivit vikarierande högerback i Hanna Wijks frånvaro.

– Jag spelar där tränaren sätter mig. Men jag har alltid varit tydlig med att jag vill spela på mitten. Det är där jag tycker att jag är som bäst och kan hjälpa laget mest, säger Elin Rubensson.

”Jättebesviken över en poäng”

Häckens nya tränare Mak Lind säger så här om Rubenssons nya position:

– I försvarsspelet är hon högerback, det är rätt. Men när vi har bollen växlar hon mellan flera olika positioner. Ibland högerytter, ibland nummer 6, ibland nummer 8 och nummer 10.

Annons

Mak Lind har nu ansvarat för laget i två matcher. Båda har slutat 0–0.

– Jag är jättebesviken över en poäng och att vi går ifrån en sådan här match utan att göra mål.

Rosengård försvarade sig till en poäng med en låg och disciplinerad defensiv. Laget gör hittills sin svagaste säsong i damallsvenskan genom tiderna och ligger 13 poäng efter ledande Häcken.

”Vi ligger där vi gör”

Caroline Seger, 38, gjorde sin första allsvenska match från start i år.

– Jag är jätteglad att få starta, och vara med och spela igen. Det är mycket spring. Vi ligger bra i försvarsspelet, säger hon till Viaplay.

Caroline Seger och hennes lagkamrater har genom åren sällan eller aldrig haft så här lite boll och så extremt låg utgångsposition på planen.

– Nä, men vi ligger där vi gör i tabellen. Och den ljuger inte. Vi behöver bli smarta, hitta våra positioner och bli trygga i försvarsspelet. När man har gjort det kan man börjas spela fotboll igen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons