"Tror vi får se Zlatan i allsvenskan i höst"

Kraftigt försenad kickar allsvenskan i gång på söndag.
Vilka överraskar? Vilka misslyckas? Vem vinner? Vad betyder Ola Toivonen för Malmö FF och dyker Zlatan Ibrahimovic upp i Hammarbys tröja?
Och bör man spela allsvensk fotboll medan pandemin dödar?
Fotboll • Publicerad 13 juni 2020
Spelar Zlatan Ibrahimovic för Hammarby redan den här säsongen. Det tror SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog. Arkivbild.
Spelar Zlatan Ibrahimovic för Hammarby redan den här säsongen. Det tror SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Tre profilerade experter med allsvensk fotboll som paradgren, alla med bakgrund i elitfotbollen, svarade på sju aktuella frågor:

SVT:s Daniel Nannskog, Radiosportens Richard Henriksson och Discoverys Stefan Ishizaki.

Ska det bli kul? Eller känns det konstigt med en starkt försenad allsvenska utan publik?

Daniel Nannskog: – Med det läge som råder handlar det om att göra det bästa av situationen. Alla förstår att fotboll ska spelas med publik, det är vi nog överens om, men nu handlar det om att spela för att klubbarna ska överleva. Det är viktigt att vi alla hjälper till och är positiva. Det är klart att vi kan leta hur mycket fel som helst på att det är tomt och att det ekar, men det är inte läge att leta fel. Vi får försöka lyfta det så gott vi kan.

Richard Henriksson: – Det är både ock. Det är jättekul att det drar i gång för allt vad allsvenskan är. Sedan är det konstigt och något alla oavsett roll – expertkommentator i radio, supporter som följer varje steg till den som bara vill ha koll på hur det går för gamla favoritlaget – måste förhålla sig till. Jag ser det som förhoppningsvis bara ett ettårigt superundantag att följa fotboll i Sverige. Jag hoppas också att ingen blir sjuk. Det finns mycket som känns konstigt, men jag förstår realismen i att komma i gång.

Stefan Ishizaki: – Det har visat sig under coronapanedmin att folk verkligen behöver sport, ett lag att heja på. Det är kanon att det drar i gång. Det kanske är lite underligt att starta under pandemin, men det måste komma i gång.

Vinnare och förlorare i en serie som trycks ihop på sex månader?

DN: – Klubbar med bredd kommer att vara vinnare. De är gynnade, som Malmö FF och Hammarby. AIK har väl också en helt okej bredd. Toppklubbarna som har i stort sett två bra spelare på varje position är vinnare. Förlorare är de troliga bottenlagen med tunnare trupper.

RH: – Det finns många parametrar, men jag håller fram två. En bred trupp, som alltid är viktigt, kommer att bli mer utslagsgivande. Jag kan också tänka mig att de blir en mindre psykologiskt jobbig faktor för de mindre klubbarna att möta topplagen. Det blir en annan känsla att åka och möta AIK, Hammarby och Malmö utan publik på bortaplan. Det kommer att märkas när publiken inte är där.

SI: – Lag med bredare trupper kommer att dra stor fördel. Det gäller att klara sig undan skador och avstängningar i rätt lägen. När vi vann guldet med Elfsborg 2006 hade vi inte den bredaste truppen men vi lyckades hålla spelarna friska och hade få avstängningar. Det går att vinna med små medel.

Har Djurgården vad som krävs för att försvara SM-guldet?

DN: – Nej, jag tror inte det. De har en bra trupp, men har blivit av med några spelare som var bärande. Jag tänker på Mohamed Buya Turay och på Marcus Danielson, två extremt centrala spelare för Djurgården förra året. Jag minns när vi tog guldet med Stabaek i Norge, då blev vi också av med nyckelspelare och kom trea året efter. Det är lite som skiljer, men jag tror att hungern hos klubbar som Malmö FF och Hammarby väger tyngre.

RH: – Det tror jag. De visade förra året att summan är högre än varje enskild spelare. Men då ska man få det att fungera lika bra som under fjolåret och det är tufft att göra det två år i följd. Men Djurgården är definitivt en guldkandidat.

SI: – Ja, rent truppmässigt tycker jag att de har det, men det finns många andra bra lag också. Typ Malmö, typ Hammarby och AIK som jag ser som de största utmanarna. Om jag tippar allsvenskan i dag blir Malmö vinnare med Hammarby och Djurgården bakom.

Kan Ola Toivonen ersätta Markus Rosenberg som spelare och ledargestalt i Malmö FF?

DN: – Jag har svårt att se det som ledare. Jag tror inte att han har de extrema ledaregenskaper som Rosenberg hade. Man måste också tänka på att Rosenberg var en kille från de egna leden, som gått hela vägen från barnfotbollen. Det var ju Mr MFF. Ola har spelat där tidigare, har mycket internationell rutin men just att du är från staden gjorde att Rosenberg hade de där känslorna för klubben. Det är svårt att bara klistra på det även om Toivonen också känner för MFF. Som spelare tror jag att han kommer att tillföra mycket.

RH: – Ola Toivonen är definitivt den spelare som skulle kunna fylla flest tårtbitar i att försöka ersätta Rosenberg. Han har så mycket som passar in. Han gör sina medspelare bättre, även på VM-nivå. Han har den där jobbigheten, elakheten gentemot motståndaren. Han är inte samma personlighet, men kan det här med att få med sig laget genom att ställa krav och så vidare.

SI: – Som ledargestalt, nej. Som spelare är de inte riktigt samma typ, men Ola har en otroligt hög högstanivå och kommer att tillföra Malmö massor.

Spelar Zlatan Ibrahimovic i Hammarby redan den här säsongen?

DN: – Jag tror det. Känslan är där. Han har gjort allt ute i Europa, har inget kvar att bevisa. Han kan komma hem, vara med familjen och han har ett häftigt projekt med Bajen att hoppa på. Jag tror faktiskt att vi får se Zlatan till hösten, för att jaga SM-guldet han inte har.

RH: – För några månader sedan tänkte jag inte en chans, men enligt de signaler man fått hur det har varit på Årsta har jag gått till att det inte är omöjligt. Jag kanske nu är på nivån att jag inte blir förvånad om det händer.

SI: – För mig känns det som nej, men man ska aldrig säga aldrig.

Vilka flippar, vilka floppar?

DN: – Jag vet om man kan säga flopp om Östersund, men med tanke på de ekonomiska svårigheterna kan det spridas oro i truppen. Flippar? Jag tror att uppdelningen mellan storstadslagen och resten består. Du har AIK, Hammarby, Djurgården, Malmö, Häcken och IFK Göteborg. Norrköping är som enda lag utanför storstäderna med där. Sedan blir det ett skikt med Elfsborg, Örebro och något lag till och så resten i botten. Väldigt mycket blir som förväntat.

RH: – Jag tror att Mjällby blir bra, klarar sig från att vara i bottenstriden sista omgångarna. Bra lag, bra tränare, bra nyförvärv. Flopp är ett hårt ord, men kanske om Häcken inte heller den här säsongen klarar att aspirera om SM-guldet? Det får väl anses vara en flopp om det finns allsvenska lag som inte klarar att spela 30 omgångar av ekonomiska skäl.

SI: – Två som går framåt i år är IFK Göteborg och Elfsborg. Båda gjorde det bra i fjol och kommer att gå starkare i år. Dock tror jag inte att det kommer att leda till bättre tabellplaceringar, men båda blir stabilare. Det är för många lag framför dem som håller hög klass. Jag var inte imponerad av Helsingborg i februari och mars, men de har fått extra tid på sig.

Stick ut hakan och bjussa på några spelare du tror blir snackisar?

DN: – Zlatan (skratt). Självklart kommer det bli mycket fokus på Toivonen i början, med de meriter han har. Han kommer att få en hel del rubriker. Jag tror att Alexander Kacaniklic, med tanke på hans höst och den försäsong han haft, kan explodera.

RH: – En är Jonathan Levi i Norrköping. Han känns precis som den spelartypen som kommer till Jens Gustafsson i Norrköping och får det där extra steget i utvecklingen. Lite som David Moberg-Karlsson och Jordan Larsson. Och jag tror att Nils Fröling kommer att tjäna mycket på att Nanne Bergstrand är tränare i Kalmar. Sättet Nanne vill spela på borde passa honom. Han är redan en allsvensk talang, men jag tror att han kan ta ett steg och göra 15 mål i ett mycket bättre Kalmar.

SI: – Än så länge har jag inte grottat ned mig i individer, men någon jag tror går framåt är Edward Chilufya i Djurgården. Han var väldigt spännande redan i fjol och har stor potential. Dessutom har Djurgården Erik Berg, som kan ses som ett nyförvärv, och en Astrit Ajdarevic som kan lyfta mer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.