Tränarna: Marbo blir ett mittenlag

Han må vara grön som ligacoach. Men efterlängtad.
Sport • Publicerad 7 oktober 2008
Årets tränare. Överst: Anders Härd, 08 Stockholm, Francisco Pinto, Brahe, Mikael Blomqvist, Eskilstuna, Jonathan Bolin, Jämtland, Dennis Pihl, Luleå och Jens Tillman, Marbo. Främre raden: Paul Burke, Norrköping, Stefan Bergman, Solna, Henrik Wikström, Sundsvall, Benny Johansson, Telge, Bo Ågren-Malm, Umeå, och Malin Torelm, Visby.
Årets tränare. Överst: Anders Härd, 08 Stockholm, Francisco Pinto, Brahe, Mikael Blomqvist, Eskilstuna, Jonathan Bolin, Jämtland, Dennis Pihl, Luleå och Jens Tillman, Marbo. Främre raden: Paul Burke, Norrköping, Stefan Bergman, Solna, Henrik Wikström, Sundsvall, Benny Johansson, Telge, Bo Ågren-Malm, Umeå, och Malin Torelm, Visby.Foto: Bildbyrån

Basket Stockholm

Marbos coach Jens Tillman är en populär färgklick som återvänt till svensk baskets elitskikt.

Damligan hade upptaktsträff på Nalen i Stockholm i förra veckan.

Lita på att det var en omtyckt Marbocoach som för första gången gjorde entré i de här sammanhangen.

Jens Tillman fick ryggdunkar, omfamningar och handskakningar från alla håll.

Och trots att han är rookie kände sig Jens hemtam direkt.

När det var dags för presentation av Marbo gjorde han succé direkt. Från att det varit tyst i lokalen när den ene coachen efter den andre höll sina anföranden, blev det plötsligt skratt och högt i tak.

– Kostym på under matcherna och nerverna utanför – det lär nog inte gå så bra för Marbo i år, skämtade Jens. Jag är småskakis bara av att stå här.

Men basketprofilen med fem SM-guld och 60-talet landskamper på meritlistan har varit med om tuffare uppgifter än den att snacka om sin nya uppgift.

– Laget är delvis nytt jämfört med förra året. Vi har flyttat upp flera talanger födda 1990. Agnes Nordström från Visby är ett fantastiskt nyförvärv, lagets själ och hjärta.

Plötsligt blänger Tillman teatraliskt mot kollegan Paul Burke i Norrköping Dolphins:

– Vi har dessutom två mycket bra amerikanskor i Leah Metcalf och Lindsey Hicks. Fast jag gillar inte att du försökte sno Lindsey!

Nytt skratt från alla håll, inklusive Burke.

– Dessutom ska vi eventuellt skaffa en EU-spelare längre fram under säsongen. Får vi ihop alla bitar kan det bli bra. Det som brister är väl coachningen?

I motsats till de flesta kollegorna tippar Jens Tillman 08 Stockholm och inte Solna som guldvinnare.

– 08 har en bra coach, motiverar Tillman.

Nytt jätteskratt, speciellt från Solnacoachen Stefan Bergman.

– Ha, ha. Jag känner Jens väl. Det var säsongens första groda från hans mun och vi har inte ens börjat spela än. Härligt att ha honom i gänget. Han är en tillgång och ett föredöme för svensk basket. Han brinner för sporten och vill hela tiden förkovra sig som coach.

Mästarcoachen menar dock att Tillman och Marbo måste ha tålamod.

– Det kan bli tufft till en början. Det tar ett tag att komma in i det här.

Bergman var imponerad av Marbos prestation förra året.

– De spelade som ett lag och utnyttjade laget till fullo. Laget fortsätter satsa rätt, med två bra amerikanskor som en stabil stomme.

Han tror att Marbo hamnar i ligans mittenskikt, runt platserna fem-sju, och får medhåll av flertalet kollegor.

Slutspel för en kostymerad pirrig Tillman och hans tjejer, alltså. Åtminstone om expertisen får rätt.

Magnus PJ Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.