Annons

Tränade i smyg – nu ska Duplantis tävla igen

På torsdag gör Armand Duplantis tävlingscomeback efter tre månaders uppehåll.
När det var nedstängt i USA tvingades han träna i smyg för att kunna hoppa med full ansats.
Friidrott • Publicerad 9 juni 2020
Stavstjärnan Armand Duplantis är på plats i Uppsala igen och laddar för tävlingscomebacken i Oslo på torsdag.
Stavstjärnan Armand Duplantis är på plats i Uppsala igen och laddar för tävlingscomebacken i Oslo på torsdag.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den 23 februari i år vann Armand Duplantis stavhoppsgalan i franska Clermont-Ferrand på 6,01 meter efter att ha försökt tre gånger på världsrekordshöjden 6,19.

Det är senaste gången 20-åringen tävlade.

Annons

Efter en helt galen inomhussäsong med dubbla världsrekord på 6,17 och 6,18 satte coronapandemin totalstopp.

Karantän i USA

Sedan dess har han suttit i karantän hemma i Lafayette i Louisiana och tränat i föräldrarnas trädgård

– Det har varit jättekonstiga månader inte bara för mig, utan för hela världen. I USA stängdes egentligen mer eller mindre allt ner. Det fanns inga banor tillgängliga för mig, alla lokala banor var stängda. Jag har bott med mina föräldrar sista månaderna och tränat lite stavhopp på bakgården. Det har inte varit de ideala förutsättningarna, säger Duplantis.

Louisiana har så smått börjat öppna upp samhället. Men när det var nedstängt tvingades Duplantis smyga in på en lokal friidrottsanläggning för att få ihop ett träningspass med full ansats. Mamma Helena, som ansvarar för att lägga upp programmet för sonens fysträning, menar att han har tappat mycket under de senaste månaderna.

– Han har tappat, det har han gjort. Det har inte blivit någon rutin. Vi har försökt att springa. Vi har ju en ställning på bakgården, men den är så liten. Det går inte. Vi har fått till en enda träning med full ansats. Vi smög in på ett ställe som var stängt, berättar Helena Duplantis.

Tillbaka i Sverige

I lördags landade familjen på svensk mark. I sommar kommer stavhoppsstjärnan att utgå från Uppsala och ha sin bas där. Redan på torsdag är det dags för första tävlingen på över tre månader.

Tävlingen, "Impossible Games", går på Bislett i Oslo där han ställs mot norrmännen Sondre Guttormsen och Pål Haugen Lillefosse. Dessutom finns fransmannen Renaud Lavillenie med. Han ska dock hoppa hemma i sin trädgård i Pérignat-lès-Sarliève.

– Det är fortfarande en tävling och det är en bra sak. Bara att veta att folk tittar, det gör att jag kommer att känna att det är tävling. Men jag vet inte vad jag kan förvänta mig. Men jag tar det som en riktig tävling.

TT: Hur är formen?

– Det är lite av ett frågetecken nu. Jag har tränat lite sedan jag kom till Sverige. Jag känner mig okej, men inte i toppform, så klart. Jag känner mig redo för att tävla. Jag har saknat det och ser fram emot att tävla. Under en tid hade jag svårt att träna och visste inte heller vad jag tränade för.

Fakta: Impossible Games

I stället för en Diamond League-tävling med världens bästa friidrottare, anordnas en uppvisningstävling med i huvudsak norska och svenska deltagare. Ingen publik får vara på plats på Bislett.

Det kommer dock att finnas prispengar att tävla om. Internationella friidrottsförbundet går in med 50 000 dollar, motsvarande 460 000 kronor, i prispengar.

De flesta löpgrenar avgörs på udda distanser. Den norske världsmästaren på 400 meter häck, Karsten Warholm, ska i ensamt majestät försöka sätta världsrekord på 300 meter häck.

De tre bröderna Ingebrigtsen ska möta ett kenyanskt gäng med bland andra världsmästaren på 1 500 meter, Tomothy Cheruiyot, på 2 000 meter. Kenyanerna ska springa i Nairobi samtidigt som Ingebrigtsenbröderna springer på Bislett.

Skidstjärnan Therese Johaug försöka kvala in till VM på 10 000 meter i ett ensamlopp.

Svenskar: Armand Duplantis i stavhopp, Daniel Ståhl och Simon Pettersson i diskus, Wictor Petersson i kula.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons