Tomma läktare – då blir det fler bortasegrar

Hemmalaget vinner hälften så ofta utan publik, visar omstarten av Bundesliga.
Frågan är om det bara är en tillfällighet?
Fotboll • Publicerad 11 juni 2020
Julian Brandt fick se sitt Dortmund falla på hemmaplan mot Bayern München i toppmötet som spelades inför tomma läktare i slutet av maj. Arkivbild.
Julian Brandt fick se sitt Dortmund falla på hemmaplan mot Bayern München i toppmötet som spelades inför tomma läktare i slutet av maj. Arkivbild.Foto: Federico Gambarini/AP/TT

Under de fem första Bundesligaomgångarna sedan omstarten i mitten av maj har endast 22 procent av matcherna slutat med hemmaseger. Förra säsongen vann hemmalaget 45 procent av matcherna.

– Det har varit diskussioner om det här, om hur mycket som är slumpen och hur mycket som faktiskt är en trend. Och jag tycker att vi börjar närma oss ett läge där man kan säga att det åtminstone är väldigt ovanligt, säger fotbollsanalytikern Ola Lidmark Eriksson, som bland annat är expert i TV4-programmet Fotbollslabbet.

Enligt honom brukar hemmalaget vinna mellan 42 och 46 procent av matcherna beroende på nivån på ligan.

Urvalet i Bundesliga – fem omgångar och 45 matcher – är inte jättestort, men säger ändå en del om man tittar på det historiskt, menar Lidmark Eriksson. Han har tagit fram ett glidande medelvärde över bland annat fem veckor för hemmaplansfördelen i Bundesliga sedan 1980-talet.

– Då kan man se att det har hänt ett par gånger sedan 1980, men det är väldigt ovanligt. Så vi börjar närma oss något som är unikt, säger han.

Förvånad

Tillfällena när hemmaplansfördelen legat på den nivån som den gör i dag i Bundesliga, med det släpande medelvärdet för fem veckor, är november 2009 (22 procent), april 1991 (21 procent) och september 1988 (21 procent).

– Det är väldigt ovanligt att det är så lågt, så då är det väl rimligt att anta att det har att göra med att det spelas utan publik nu.

TT: Är du förvånad över att det är så tydligt hittills?

– Ja. Och nu tror jag kanske inte att det kommer landa på 20 procent (sett över längre tid utan publik), men sjunker det från 44 till 35 så är ju det också väldigt mycket.

"Stor mental fajt"

Effekten är tydlig, och enligt Lidmark Eriksson beror den inte bara på att det är storlag som ofta spelar inför större publik.

– Men det man kan säga är att de lagen missgynnas mer av det här, säger han.

– Och det man kan ha med sig till de som är skeptiska till det här med hemmaplansfördel är att det tillämpas ju faktiskt av Uefa i exempelvis Champions League, det finns en anledning till att man får hemmaplan i sista matchen om man är bättre seedad.

Helsingborgs och landslagets Andreas Granqvist tror att de allsvenska lagen kommer att påverkas av att läktarna är tomma när serien startar på söndag.

– Både när det går bra eller dåligt känner man att man har fansen i ryggen, säger Granqvist till TT och fortsätter:

– Det är lika för alla nu och det gäller att kunna hantera den situationen på bästa sätt. De lag som kan göra det kommer att få en stor fördel av att det är tomt på läktaren. Det kommer vara en stor mental fajt för alla lag.

Färre domslut i hemmalagets favör

Det finns även andra saker än slutresultatet som kan påverkas när publiken försvinner från läktaren.

Ola Lidmark Eriksson hänvisar till en tidigare studie där man kommit fram till att domaren tenderar att inte döma lika mycket frisparkar och gula kort till hemmalagets favör utan publikens tryck.

– Då var det rätt tydligt att bortalaget fick lite mer med sig, men det var samma sak där att urvalet inte var så stort. Så vi får väl se nu när det drar igång lite mer, säger han.

Fakta: Hemmaplansfördel

Bundesliga omgång 26-30 (fem omgångar, 45 matcher) säsongen 2019-2020 utan publik:

Matcher som slutat med hemmaseger: 22 procent.

Bortaseger: 47 procent.

Oavgjorda: 31 procent.

Bundesliga säsongen 2018-2019 (34 omgångar, 306 matcher):

Hemmaseger: 45 procent.

Bortaseger: 31 procent.

Oavgjorda: 24 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.