Annons

Tiomila förändras – damerna får nattsträckor

Om ett par veckor avgörs klassiska Tiomila-orienteringen – för sista gången enligt de gamla reglerna.
Nästa år får damerna också springa med pannlampor.
Orientering • Publicerad 4 maj 2023
Nästa år får även damerna nattsträckor i Tiomila-orienteringen. Arkivbild.
Nästa år får även damerna nattsträckor i Tiomila-orienteringen. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon / TT

Damernas stafett brukar avgöras under lördagen, med fem sträckor och innan mörkret lagt sig.

Men till nästa år utökas damtävlingen till sju sträckor, varav tre ska springas under natten.

Annons

– Nu ska alla få ta del av det som vi tycker är det bästa med den här tävlingen, alltså nattorienteringen, pannlamporna och mystiken, säger Martina Sundberg, ordförande för Tiomilaföreningen, till Radiosporten.

För att damerna också ska få springa med pannlampor delas tävlingen upp i två delar. Herrarna, som har tio sträckor, inleder på lördagseftermiddagen med tre sträckor. När det börjar mörkna kör damerna sina tre första sträckor. Därefter, ungefär vid midnatt, springer herrarna sina återstående sju sträckor. Och i gryningen är det dags för damerna att avsluta med sina fyra sista sträckor.

– Det här var en nödvändig förändring för att man ens ska kunna säga att sporten är jämställd, säger landslagsorienteraren Hilda Johansson Holmqvist till Dagens Nyheter.

Årets Tiomila avgörs i Skellefteå den 20-21 maj och nästa år är det Nynäshamn som är tävlingsplats för nya Tiomila den 4-5 maj.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons