Annons

Eriksens läge stabilt – i samtal med laget

Tillståndet för Christian Eriksen efter ett konstaterat hjärtstopp i EM-premiären mot Finland beskrivs som stabilt och samtliga prover som hittills tagits på sjukhuset visar goda resultat.
Det är ännu oklart varför den 29-årige mittfältsstjärnan kollapsade.
Fotboll • Publicerad 13 juni 2021
Christian Eriksen förs av planen efter den dramatiska händelsen, där den danske 29-åringen drabbades av hjärtstopp mitt under matchen mot Finland.
Christian Eriksen förs av planen efter den dramatiska händelsen, där den danske 29-åringen drabbades av hjärtstopp mitt under matchen mot Finland.Foto: Friedemann Vogel/AP/TT

Det danska fotbollsförbundet DBU meddelade på söndagsförmiddagen att Christian Eriksen är kvar för ytterligare observation och undersökningar på sjukhuset Rigshospitalet i Köpenhamn efter den omvälvande händelsen i lördagskvällens EM-premiär mellan Danmark och Finland (0–1) på Parken i Köpenhamn.

Fem minuter före pausvilan föll den 29-årige danske mittfältsstjärnan plötsligt ihop livlös i gräset och sjukvårdspersonal rusade in på plan. Hans lagkamrater ställde sig i en mänsklig mur runt Eriksen medan sjukvårdarna utförde hjärt- och lungräddning.

Annons

– Han var borta. Det var hjärtstillestånd. Vi fick honom tillbaka. Detaljerna kring vad som hände lämnar jag till experterna på Rigshospitalet, säger landslagsläkaren Morten Boesen på en presskonferens.

Vad som kan ha orsakat hjärtstoppet framgår ännu inte.

Ska spela för Christian

– Vi har ingen förklaring till det som hände, säger Boesen.

– Det är en av anledningarna till att han fortfarande är kvar på sjukhuset. För att få reda på vad som hände.

Eriksen har varit i kontakt med det danska landslaget via videosamtal från sjukhuset.

– Christian sade: "Jag kommer inte ihåg så mycket, jag tänker mycket på er. Hur mår ni?" Det är typiskt Christian. Han är en förbannat bra spelare, men fantastisk människa. Det var fint att se honom le. Jag hoppas att vi samlar ihop oss och kan spela för Christian, säger Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand på samma presskonferens.

Chockhantering

Spelarna i danska landslaget och annan personal runt omkring får professionell hjälp efter den dramatiska händelsen. Spelarna har hanterat situationen olika och är i olika behov av stöd.

– Det är olika från spelare till spelare utifrån vad de såg av det som hände. Vad de såg av hans (Eriksens) ansikte och hans ögon. Det viktigaste i dag var samtalet med Christian. Fram tills det var det svårt att gå vidare. Men det här är inget du skakar av dig bara så där.

Trots händelsen ska Danmark om bara några dagar spela sin andra EM-match, även den på Parken i Köpenhamn. Motståndare är Belgien, som besegrade Ryssland med 3–0 senare på lördagskvällen.

– I morgon (måndag) ska vi försöka få till en så normal miljö som möjligt. Spelarna har olika chocksymtom att hantera. Vi ska försöka använda de kommande dagarna så bra som möjligt, säger Kasper Hjulmand.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons