Annons

Tålamodet tog slut – Valievafallet till Cas

Hotet tog inte skruv och nu tar antidopningorganisationen Wada över Valieva-fallet och skickar ärendet till Cas.
Konståkning • Publicerad 8 november 2022
Kamila Valieva under en tävling i Ryssland i oktober.
Kamila Valieva under en tävling i Ryssland i oktober.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

För en tid sedan meddelade Rysslands antidopningsorganisation Rusada att dopningsärendet kring den ryska konståkerskan Kamila Valieva ska hållas konfidentiellt eftersom Valieva bara var 15 år när hon åkte fast för dopning. Wada hotade att ta ifrån Rusada ärendet om inte en dom i fallet kom snarast, och nu gör Wada slag i saken.

Det blir idrottens skiljedomstol Cas som får ta beslut.

Annons

"Trots varningen gjordes inga framsteg av Rusada. Därför kan jag bekräfta att Wada tagit ärendet direkt till Cas", skriver Wada-ordföranden Witold Banka på Twitter.

Kamila Valieva lämnade ett positivt dopningsprov i samband med de ryska mästerskapen i december 2021, vilket inte uppdagades förrän efter att hon lett det ryska laget till OS-guld i Peking i februari. Hon stängdes av men fick efter en överklagandeprocess i Cas tävla vidare i OS.

Valieva påstod att hon av misstag fått i sig sin farfars hjärtmedicin innehållande den förbjudna substansen trimetazidin.

Rusada har inte stängt av henne under dopningsutredningen och Valieva har fortsatt att tävla nationellt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons