Annons

Swim Open första test inför Tokyo-OS

Inställt förra året på grund av pandemin – nu blir den stora simtävlingen Swim Open i Stockholm av med start på torsdagen.
För många blir det startskottet på tävlingsåret 2021 där huvudmålet är OS i Tokyo.
Simningen • Publicerad 7 april 2021
Louise Hansson satsar på Swim Open i Stockholm.
Louise Hansson satsar på Swim Open i Stockholm.Foto: Jessica Gow/TT

Tre simmare är redan uttagna till OS i Tokyo – Louise Hansson, Erik Persson och Sarah Sjöström – och förbundskaptenen Ulrika Sandmark tror att det svenska laget kommer att bestå av omkring tio simmare.

Swim Open innebär första chansen för utövarna att visa upp sig i ett större sammanhang på flera månader, om inte mer än ett år. Varken skadade stjärnan Sarah Sjöström eller Erik Persson kommer till start.

Annons

Pandemin har ställt till det ordentligt för simningen och den senaste stora tävlingen var International Swimming League (ISL) som avgjordes i Budapest mellan oktober och november i fjol. Där medverkade Sarah Sjöström, Louise Hanson, Michelle Coleman och Erik Persson

Formtoppad till EM

Coleman kom sjua på 200 meter frisim på OS i Rio de Janeiro 2016 men är ännu inte klar för truppen till sommarspelen i Tokyo – men det är ingen stress att nå kvaltiderna.

– Det kommer förhoppningsvis på EM, eller vem vet, det kanske kommer på lördag eller söndag. Men det ska bara bli väldigt kul att "rejsa" på den här nivån, säger hon inför Swim Open.

Detsamma gäller för 20-årige talangen Robin Hanson, som även han satsar på att toppa formen till EM.

– Att simma runt OS-kvaltiderna just nu vore jättebra, men det är inget jag satsar på just nu, säger han.

"Satsar stenhårt"

Annat är det för systrarna Sophie och Louise Hansson. Sophie Hansson tog storslam vid collegetävlingarna NCAA i USA i slutet av mars. Som första svensk någonsin tog hon fyra titlar, två individuella och två i lag.

– När det väl var dags för tävling och det var en lite större tävling så var jag väldigt taggad, säger bröstsimmerskan om framgången.

Systern Louise Hansson lämnade ett nedstängd Los Angeles, där hon tränade och pluggade, och flyttade hem. Sedan åkte hon till England för att fortsätta sin OS-satsning med en ny tränare.

Swim Open blir en viktig del i hennes uppladdning.

– Jag vill inte köra min första formtoppning med honom (tränaren) på OS, så jag satsar stenhårt mot detta, säger hon.

Annons

Gemensamt för alla är glädjen över att få tävla igen – efter mer än ett år med bristfälliga möjligheter.

– Jag tror det är första gången jag tävlar i Sverige på två år eller något, så det ska bli skönt att vara här, säger Louise Hansson.

Tävlingarna avgörs torsdag-söndag.

Fakta: Swim Open

Totalt kommer 290 simmare från 22 länder att delta i årets Swim Open.

Det är en rejäl minskning från de 1 100 som deltog 2019 – senast tävlingen arrangerades.

Cirka 70 procent är internationella tävlanden och 30 procent är svenska.

Simmarna kommer att befinna sig i en bubbla likt upplägget under konståknings-VM i Stockholm, och samtliga kommer att testas.

Projektledaren Dennis Fredriksson säger att noll personer har testat positivt än så länge.

Swim Open fick ställa in förra året på grund av coronapandemin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons