Annons

SVT: Onormala värden hos toppåkare

Före detta skidstjärnor som Björn Dählie, Vladimir Smirnov och svensken Lars Håland ska ha haft onormalt höga blodvärden.
Sport • Publicerad 27 februari 2013
Foto: 

Det hävdas i SVT:s Uppdrag Granskning – ett avslöjande som nu väcker stark kritik.

– För mig känns det helt främmande att norska eller svenska åkare skulle ha varit dopade, säger Torgny Mogren till TT.

Annons

Uppdrag Granskning har tagit del av en lista på blodvärden som uppmättes på åkare i samband med världscuptävlingen i Lahtis 1997. På listan som man fått av Kari-Pekka Kyrö, tränare som hjälpte finska landslaget att dopa sig vid VM i Lahtis 2001, finns bland annat svensken Lars Håland med.

– Jag vet ju att jag inte har gjort något. Testerna är tagna för 16 år sedan och jag tror inte apparaterna som användes är tillförlitliga, säger Håland till Aftonbladet.

Den person som skrev under listan var Bengt-Erik Bengtsson, före detta chef inom Internationella skidförbundet (Fis). Han hävdar dock att Fis inte hade något som helst med listan att göra.

– Det var finska skidförbundet som arrangerade de här testerna och de fick göra det på eget ansvar, säger han till TT.

– Det är ett program (Uppdrag Granskning) som inte är speciellt representativt. För det första har man inte insett vilken typ av test det var i Lahtis.

Hur menar du då?

– Testerna genomfördes som hälsokontroller, man tog prov från fingertoppen. Jag tycker inte man kan dra alltför stora slutsatser av det.

Men hur sanningsenliga är testerna enligt dig?

– Fråga inte mig, du får fråga den medicinska kommittén.

Men ändå valde du att skriva under listan med ditt namn?

Annons

– Men det var ju att för finska skidförbundet ville ha något mer namn än bara finländska på listan.

Tror du att det fanns dopade åkare i det här loppet?

– Jag har ingen som helst uppfattning om det.

Synen på testerna går också isär. Enligt professorn och dopningsexperten Bengt Saltin uppnås inte de aktuella värdena på naturlig väg.

Samtidigt säger antidopningschefen i Fis, Rasmus Damsgaard, att uppgifterna om blodvärden kommer från en så kallad blodscanner, som enligt honom inte är helt tillförlitlig.

Torgny Mogren som var framgångsrik landslagsåkare från mitten av 80-talet till 1998 har fått se programmet på förhand.

– Värden som en del åkare påstås ha haft är inte häpnadsväckande höga, säger han till TT.

– Man hade förväntat sig att de i programmet skulle ha starka bevis för något. Men det fanns inte. I stället blev det att man vill belysa problemet som en gång var, säger han.

Att bloddopning fanns under hans aktiva tid tvivlar han dock inte på. Även sedan gränsvärden infördes.

– Snacket om bloddopning har funnits jättelänge. Inför mästerskap då var det vissa nationer man misstänkte, åkare som alltid gjorde bra resultat på tremilen och 15 kilometer, i stafetten började de vackla och i femmilen var de aldrig med.

– Ett tydligt tecken.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons