1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

SvFF: Tegnell kommer ändra sig om fotbollen

Just nu är Anders Tegnell tveksam till allsvensk fotboll i juni.
Men han kommer att ändra sig, om man får tro Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.
Karl-Erik Nilsson låter övertygad om att den allsvenska fotbollen ska kunna dra i gång i mitten av juni. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin/TT

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell lät inte särskilt hoppfull när han på onsdagen skulle bedöma möjligheterna för herrallsvenskan i fotboll att sparka i gång den 14 juni.

– Fortsätter det på det här viset så skulle jag tycka att det är olämpligt, sade Tegnell.

Han har gång efter annan uttryckt tvivel kring saken. Så varför envisas Svenska fotbollförbundet (SvFF) med att hålla fast vid datumet?

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det beror på att man fortfarande inte har fått lägga fram sitt förslag i detalj, säger förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson.

– Det viktiga för oss är att få berätta för Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell och hans kamrater hur det här är tänkt att gå till. Vi har ett framtaget material med idéer om hur man ska kunna hantera det här på ett säkert sätt. Det vill vi tala direkt med Folkhälsomyndigheten om. Men de har mycket att göra så det handlar egentligen om att så snart det går, förhoppningsvis i närtid, få delge dem det, säger Karl-Erik Nilsson.

Och snart blir det. Enligt kvällstidningar ska förbundet och Svensk elitfotboll träffa Folkhälsomyndigheten under fredagen. På agendan: den allsvenska premiären.

– Det känns väldigt viktigt att vi får till det här mötet, det är ett steg på vägen, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Expressen.

Bundesliga först ut

Det som talar för Karl-Erik Nilssons sak är utvecklingen i bland annat Tyskland. Trots att de allmänna restriktionerna under coronapandemin varit betydligt striktare där än i Sverige, gav den tyska regeringen under onsdagen klartecken för Bundesliga att starta. Nästa helg, den 16 maj, sparkar ligan i gång utan publik.

– Det är klart att det är en stark signal när flera andra länder, som i många stycken har haft hårdare restriktioner än vi, är beredda att starta sin fotboll och starta sin fotboll betydligt tidigare än vi planerar att göra, säger Nilsson

Mycket talar också för att SvFF:s underlag till Folkhälsomyndigheten påminner om det som den tyska fotbollen lade fram till sin regering.

– Jag vet att det har varit ett nära samarbete mellan de europeiska ligorna i den här frågan. Exakt vad som skiljer eller vilka likheter som finns mellan den svenska varianten och den tyska, det vågar jag inte gå in på. Men min bedömning är att det säkert ser väldigt likartat ut.

"Bra för folkhälsan"

Han tror däremot att damallsvenskan, som var planerad att starta redan den 31 maj, kan behöva skjutas fram. Damklubbarnas intresseorganisation Elitfotboll dam (EFD) har redan flaggat för att premiären kan flyttas till den 14 juni, samma datum som gäller för herrarnas allsvenska.

– I mitten av juni har ju förutsättningarna ökat för att vi ska kunna komma i gång med toppfotbollen på både herr- och damsidan. Det är nog klokt att ha det som riktmärke när det gäller seriespelet, säger Karl-Erik Nilsson.

Trots optimismen poängterar förbundsordföranden att det naturligtvis är myndigheterna som i slutändan bestämmer om det är säkert att spela elitfotboll eller inte. Men en sommar med allsvensk fotboll skulle gynna alla, tror han.

– Den planering som vi kommer att lägga fram kommer att vara såpass professionell och säker att vår absoluta förhoppning och tro är att Folkhälsomyndigheten ska acceptera detta. Vi tror att det vore bra ur alla aspekter.

– För tillfrisknandet, inte minst ur mental synpunkt, så är en återgång till där vi kan glädja oss åt att delta i idrott, titta på idrott och snacka idrott, bra för folkhälsan.

Läs mer

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Borås

JUST NU: Trafikolycka på R40 – man allvarligt skadad

En person skadad

Borås

Just nu: Två tonåringar döms för oaktsam våldtäkt: ”Snedvriden sexualbild”

Två killar döms till ungdomstjänst och ungdomsvård – samt 100 000 kronor i skadestånd.

Borås

Barn återfunnet efter drunkningslarm: ”Kändes bra i pappahjärtat”

Stort pådrag i Stadsparken efter larmet

Sport

Storspelande Anestis fällde Elfsborg i cupen

BT har rapporterat från cupsemifinalen mellan Elfsborg och IFK Göteborg på Borås Arena.

Herrljunga

JUST NU: Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”