Sveriges damer till EM-final

Sverige är i EM-final i damhandboll. Det svenska laget vann semifinalen mot Rumänien i Herning med 25–23.
Sport • Publicerad 18 december 2010
Svenskt kramkalas efter segern som tarr damerna till EM-final.
Svenskt kramkalas efter segern som tarr damerna till EM-final.Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Det svenska laget lyste av tändning före matchen, och tog ledningen med 4–1. Sedan kom Rumäniens storstjärnor Cristina Neagu och Ionela Stanca i gång med fyra raka mål. Sverige vände till 7–5, men tappade flytet. Det blev 7–9.

De gulklädda svenskorna läts sig dock inte nedslås, utan tog ledningen igen och hade 14–13 i paus. Stanca på linjen och Neagu på nio meter hade då gjort fem mål var för Rumänien.

Det var en högklassig semifinal, med tufft, bra spel och få misstag från båda lagen. Sverige ryckte till 17–14. Men nu hade Rumänien flera spelare som gjorde mål, och vände till 19–20 med knappt tio minuter kvar.

Sveriges ess var målvakten Cecilia Grubbström, som inte förskräcktes av ett skott i ansiktet, och Linnea Torstenson i anfallet.

Slutskedet blev dramatiskt. Torstenson satte två straffar i rad till 23–22 med knappt fyra minuter kvar. Therese Islas Helgesson bröt igenom försvaret och gjorde 24–22. Grubbström räddade en straff. Rumänien reducerade från kanten.

En minut före slutsignalen tog sig Torstenson fram och sköt 25–23 – och Sveriges damer är för första gången klara för en internationell mästerskapsfinal.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.