Annons

Sverige tystat – anmäler förbund till IOK

Svenska fäktförbundet anklagar Internationella fäktförbundet för att bryta mot Internationella olympiska kommitténs (IOK) etiska principer.
En anmälan har skickats till IOK:s visselblåsartjänst.
– Min förhoppning är att det här är början på slutet på den nuvarande regimen, säger Svenska fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg tillSVT.
Fäktning • Publicerad 6 februari 2023
Otto Drakenberg. Arkivbild.
Otto Drakenberg. Arkivbild.Foto: Berit Roald/NTB/TT

I fredags publicerade Dagens Nyheter en video från Internationella fäktförbundets kongress i Lausanne i november. I klippet står Svenska fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg i talarstolen och blir överröstad, nedtystad och uppmanad att sluta när han lyfter frågor om hbtqi-personers och kvinnors rättigheter i Saudiarabien, där kadett- och junior-VM ska arrangeras 2024.

– Det var en hotfull känsla i luften. Efteråt undvek folk att tala med oss, sade Svenska fäktförbundets vice ordförande Ana Valero-Collantes till DN.

Annons

Tre dagar senare rapporterar DN, SVT och sajten Insidethegames att Svenska fäktförbundet anmält det internationella förbundet till Internationella olympiska kommitténs (IOK) visselblåsartjänst för att ha brutit mot den olympiska rörelsens etiska principer.

– Internationella fäktförbundet har under den här kongressen brutit mot två av den olympiska rörelsens grundläggande principer. Den ena handlar om att man ska ha rätt att tala och uttrycka sig på möten och den andra att man bara ska tilldela mästerskap till länder där man som förbund har säkerställt att demokratiska rättigheter kommer respekteras, säger Otto Drakenberg till SVT.

Drakenberg hoppas att fler länder följer Sveriges exempel och vågar ifrågasätta internationella beslut och beteenden. Det är oklart vad anmälan kan leda till.

– Min förhoppning är att det här är början på slutet på den nuvarande regimen, säger Drakenberg till SVT.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons