Annons

Sverige närmare volleyboll-EM efter ny seger

Sveriges volleybolldamer närmar sig EM-slutspelet med stora steg. Laget vann även helgens sista kvalmatch, 3–1 borta mot Portugal.
"Otroligt kul med en sådan här start på EM-kvalet", säger blågula stjärnan Isabelle Haak.
Volleyboll • Publicerad 9 maj 2021
Sveriges volleybollandslag har haft en lyckad EM-kvalhelg. Arkivbild.
Sveriges volleybollandslag har haft en lyckad EM-kvalhelg. Arkivbild.Foto: Anders Bjurö/TT

Det har gått 38 år sedan Sverige senast spelade volleyboll-EM på damsidan, men mycket talar för att nästa framträdande bara är några månader bort.

Efter halva EM-kvalet är Sverige obesegrat och har ett drömläge inför nästa veckoslut, då kvalet ska färdigspelas.

Annons

Mot Portugal, som stod värd för helgens kvalsamling, vann Sverige de två första seten (25–21, 25–16) innan det blev förlust i det tredje (19–25).

I fjärde set var det jämnt till att börja med, men med Isabelle Haak som servare vann man flera poäng i rad och ryckte till 18–10. Det avgjorde matchen. Sverige vann setet med 25–15 och matchen med 3–1.

"Tidigare under matchen fick jag inte mitt servespel att funka, så i slutet kände jag bara 'vafasen – nu är det bara att köra'. Och det gick bra till slut. Det var rätt läge att plocka fram det spelet", säger Haak som blev poängbäst i matchen med 32 poäng.

Det hyllade Turkietproffset fortsätter i pressmeddelandet:

"En svettig match där vi inte hade det helt lätt. Vi gjorde ett bra jobb men slappnade av i tredje set och då straffade Portugal oss direkt. Men jätteskönt att vi kunde knyta ihop säcken i fjärde".

Sveriges förbundskapten Ettore Guidetti var nöjd med insatsen.

"Det är underbart att se hur tjejerna njuter av att spela med varandra", säger italienaren.

Tidigare har Sveriges segrar kommit mot Georgien (walkover på grund av covid-19) och gruppfavoriten Ukraina (tre raka set). De fyra lagen möts igen i Georgiens huvudstad Tbilisi nästa vecka.

De två bästa i gruppen är klara för EM-slutspelet, som avgörs 15 augusti–4 september.

För de svenska herrarna går EM-kvalet tyngre. Blågult bet visserligen emot bra borta mot Kroatien, men föll ändå med 1–3 i set, dagen efter 0–3-förlusten mot Nederländerna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons