Annons

Sverige gjorde det omöjliga

Det skulle inte vara möjligt. Varför inte, tänkte Sverige, och besegrade Norge i handbolls-VM, 31–28 (16–18). En liten bragd som ger Slovenien i åttondelsfinal. ”Jag är helt tom i huvudet. Det är bara extrem stolthet”, säger förbundskapten Henrik Signell till Kanal 5.Ortsdatering
Handboll • Publicerad 8 december 2017
Sveriges Isabelle Gulldén skriker ut sin glädje efter vinsten i fredagens match i grupp B mellan Norge och Sverige i EgeTrans Arena i Bietingheim-Bissingen under handbolls-VM i Tyskland.
Sveriges Isabelle Gulldén skriker ut sin glädje efter vinsten i fredagens match i grupp B mellan Norge och Sverige i EgeTrans Arena i Bietingheim-Bissingen under handbolls-VM i Tyskland.Foto: Christine Olsson/TT

Där Ungern, Polen och Tjeckien gav upp på uppvärmningen ville Sverige mer.

Det var gruppfinal och då skulle det minsann bli en sådan också.

Annons

Tidigare fotskadade Loui Sand sköt bort all frustration när hon fastställde slutresultatet 31–28.

– Jag är bara oerhört stolt över tjejerna att vi tror på det fullt ut. Det är det som ger oss segern, säger förbundskapten Henrik Signell till Kanal 5 efter att skrällen var ett faktum.

Som första lag i turneringen gav Sverige suveräna Norge en match – men trots att det mesta fungerade var det ändå underläge i paus, 16–18.

Det är helt enkelt svårt, om inte omöjligt, att få grepp om den norska virvelvinden till anfall. Det är full fart och full satsning i varje situation, och när dessutom passningarna sitter precis där det ska, hamnar motståndarförsvaret inte sällan ett eller flera steg efter.

Sveriges Isabelle Gulldén och Sabina Jacobsen efter vinsten mot Norge.
Sveriges Isabelle Gulldén och Sabina Jacobsen efter vinsten mot Norge.Foto: Christine Olsson/TT

Samtidigt visade Sverige att lagets anfallsspel, som varit trumfkortet så långt i turneringen i Tyskland, håller även mot motstånd av bästa märke.

Som vanligt låg Isabelle Gulldén bakom mycket, men det fanns fler som tog för sig. Westberg var en – hennes satsningar blir alltmer bestämda – och Anna Lagerquist, som tidigare visat mycket lite på den offensiva planhalvan, en annan.

Norge lutade sig i mångt och mycket på Nora Mørk. Kraftpaketet på högernio gjorde sju mål i första halvlek och var den enskilt största anledningen till att Norge var i ledning i paus.

Sverige tog ledningen i början av andra halvlek när Hanna Blomstrand satte 19–18 och när Bella Gulldén gjorde nästa svenska mål, 20–19, tog Norges förbundskapten Thorir Hergeirsson timeout.

Därefter svängde matchen fram och tillbaka – till dess att Sverige fick ordning på spelet i numerärt överläge. Med fem raka mål, varav två i 6–5-spel, gick Blågult från 26–28 till 31–28.

– Man slets mellan hopp och förtvivlan. Men att vi vinner det här kan betyda så mycket rent mentalt. Att vi på riktigt vet att vi är riktigt bra när vi vill och har bestämt oss, säger Signell till Kanal 5.

/TT

Linus Schröder/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons