Annons

Sverige föll mot Kina i VM-semifinalen

Kristian Karlsson tog ett set mot världsettan Fan Zhendong, men Sverige var som väntat utan chans mot stormakten Kina.
BORDTENNIS • Publicerad 5 maj 2018
Sveriges Jon Persson tröstas av förbundskapten Ulf "Tickan" Carlsson efter förlustmatchen mot Kinas Xu Xin i semifinalen under lag-VM i bordtennis i Halmstad  Arena. En förlust som innebar att Sverige föll med 3–0 i matcher.
Sveriges Jon Persson tröstas av förbundskapten Ulf "Tickan" Carlsson efter förlustmatchen mot Kinas Xu Xin i semifinalen under lag-VM i bordtennis i Halmstad Arena. En förlust som innebar att Sverige föll med 3–0 i matcher.Foto: Jonas Ekstromer

Sverige säkrade via segern mot England i kvartsfinalen ett brons i lag-VM i bordtennis – den första svenska medaljen VM-medaljen sedan 2004. I semifinalen, i ett utsålt Halmstad arena, väntade tuffast tänkbara motstånd för förbundskaptenen Ulf "Tickan" Carlssons mannar i form av Kina. Landet som har vunnit de åtta senaste VM-gulden i lag.

Som väntat hade dock Sverige ingen chans. Tvåan Mattias Karlsson, rankad 20:e i världen, tog de två första poängen mot den tidigare långvarige världsettan Ma Long (nu rankad sexa), men den svenska lyckan blev inte långvarig. Kinesen vann setet med 11–6 och tog sedan även hem det andra med 11–5. I det tredje räddade Karlsson tre av Ma Longs matchbollar, men på den fjärde var det över. Kinesen vann setet med 13–11 och mötet med 3–0.

Annons

Sverigeettan Kristian Karlsson, rankad 19 i världen, ställdes sedan mot världsettan Fan Zhendong. Redan i det första setet hade Karlsson en setboll, men den 21-årige kinesen kom tillbaka och vann setet med 13–11. I det andra setet visade dock svensken upp ett briljant spel, skaffade sig två setbollar vid ledning med 10–8. Karlsson behövde dock endast ett läge för att kvittera till 1–1.

I de två efterföljande seten fick dock publiken se kinesisk pingispropaganda. Fan Zhendong vann det tredje setet med 11–3 och avgjorde sedan mötet via 11–2-seger i det fjärde setet.

I den tredje matchen mötte Jon Persson, rankad 63:a, världsfyran Xu Xin. Persson kunde dock inte hålla liv i mötet med stormakten Kina. Persson, som avgjorde mötet mot England i går kväll, föll i det första setet med 6–11. Han stretade emot bra i det andra setet, men förlorade med 11–13. Den kinesiska 3–0-segern säkrades sedan med 11–5 i det sista setet.

Förutom Mattias och Kristian Karlsson samt Jon Persson ingår även Anton Källberg och Truls Möregårdh i det svenska bronslaget.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons