Sverige chanslöst mot USA

Försvaret darrade, mittfältet saknade fart och fantasi och framåt hände nästan ingenting.Då vinner man inga fotbollslandskamper.
Sverige var chanslöst natten till söndagen svensk tid. USA vann med 2–0 (1–0).
Sport • Publicerad 20 januari 2008
Anders Svensson på dribblingshumör mot USA.
Anders Svensson på dribblingshumör mot USA.Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

USA var hetare, tuffare och snabbare från start. Bob Bradleys gäng bjöd på ett helt annat motstånd än det som Hernan Medford ställde på benen på konstgräset i San José förra helgen.

Klasskillnad på motståndet, helt enkelt.

Gång på gång kom amerikanerna i kombinationer, främst på vänsterkanten där Oskar Rönningberg fick veta att han levde mot veteranen Landon Donovan. Rami Shaaban testades redan efter ett par minuter när Ricardo Clark fick på ett mäktigt skott.

Shaaban chanslös

Han var chanslös på Eddie Robinsons ledningsmål.

Pat Noonan hann före Mattias Bjärsmyr vid första stolpen på hörnan, Shaaban täckte – men returen gick rakt ut till mittbacken som skickade in 1–0 i nättaket.

USA:s övertag var kraftigt och först efter 22 minuter skapade landslaget ett vettigt avslut. Debutanten Mikael Lustig spelade smart in till Anders Svensson, vars skott bröts till hörna.

Svensson var han länge ensam om att stå emot på mittfältet. Andreas Johansson hade stora problem på högerkanten och Niclas Alexandersson inledde knackigt till vänster. Även Daniel Andersson hade svårigheter med tempot.

Wernbloom fick lägen

Med ett mittfält som inte klarade att hålla i bollen tvingades Rade Prica och Pontus Wernbloom springa på ständiga långbollar av högst varierande kvalité. Och när Wernbloom – i sin andra landskamp – fick chansen tog han den inte.

Eller chanserna. Inom loppet av en minut (33:e) kom målvakten Brad Guzan i vägen två gånger, först sedan Prica nickat fram, sedan efter ett amerikanskt missförstånd.

USA orkade inte hålla sitt höga tempo och matchen svängde helt efter dryga halvtimman. De sista tio minuterna tryckte Sverige på för en kvittering, men kom inte närmare än några hörnor.

Alexandersson plockades av i halvtid och förbundskaptenen Lars Lagerbäck släppte fram Viktor Elm, debutant nummer elva på vinterturnén. Kalmarspelare hade varit på planen i två minuter när USA avgjorde matchen.

Bjärsmyr kom fel

Rönningberg hann inte med Donovan och Bjärsmyr var för långsam i duellen med inhopparen Josmer Altidore. Bjärsmyr stoppade Altidore, men genom att grabba tag i tröjan.

Dessutom mitt framför ögonen på domaren Mauricio Navarro. Donovans 2–0 på straff var hans 35:e landslagsmål. Ingen har gjort fler för USA. Samuel Holmén, Behrang Safari och Johan Oremo kom in med halvtimman kvar.

Bytena gav ingen effekt.

En nick av Elm var i stort det enda som sysselsatte Brad Guzan i andra halvlek.

USA var det klart bättre laget. Att erfarna spelare som Alexandersson och Daniel Andersson hade det jobbigt, gjorde inte tillvaron lättare för de många nybakade landslagsspelarna. Bjärsmyr var inte i närheten av sin toppmatch mot Costa Rica och Wernbloom, Lustig och Elm räcker inte till internationellt.

Peter Larsson, mittbacken från Halmstad, klarade sig hyggligt i första landskampen från start.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.