Annons

Sverige bojkottar boxnings-VM: "Ingen demokrati"

Sverige bojkottar boxnings-VM.
Anledningen är att det Internationella boxningsförbundet (Iba), som leds av ryssen Umar Kremlev, låter ryssar och belarusier tävla som vanligt.
– Det finns ingen demokrati eller transparens, säger Per-Axel Sjöholm, ordförande i Svenska boxningsförbundet.
Boxning • Publicerad 14 februari 2023
Umar Kremlev, ordförande i det Internationella boxningsförbundet får skarp kritik. Arkivbild.
Umar Kremlev, ordförande i det Internationella boxningsförbundet får skarp kritik. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT.

I förra veckan tog det amerikanska boxningsförbundet beslutet att bojkotta VM. Nu följer det svenska efter och gör samma sak, liksom även England, Irland och Tjeckien som alla tagit beslutet att bojkotta mästerskapen.

Det handlar om damernas i New Delhi, Indien, 15–31 mars och herrarnas i Tasjkent, Uzbekistan, 1–14 maj.

Annons

Per-Axel Sjöholm, ordförande i Svenska boxningsförbundet, säger till TT att det finns många anledningar bakom beslutet, men främst tycks det vara Internationella boxningsförbundets hantering av ryska och belarusiska utövare.

Starka känslor

De kommer att tillåtas tävla precis som vanligt – något som har rört upp starka känslor.

– Vi accepterar inte Ibas hantering. Det finns ingen demokrati eller transparens. Vi har jobbat i flera år för få till en förändring, men utan att lyckas. Sedan tog de själva beslutet att tillåta Ryssland och Belarus tävla, dessutom under nationell flagg.

– En annan anledning är att OS är för oss mycket viktigare än det VM som Iba arrangerar. Så det var ett lätt beslut för oss i Sverige.

"Diktaturfasoner"

TT: Har ni framfört kritiken till Iba?

– Det har vi gjort flera gånger. Internationella olympiska kommittén har varnat dem också på grund av bristande demokrati och transparens. IOK är också orolig över att Iba är beroende av deras sponsor som är det ryska energibolaget Gazprom. Det är diktaturfasoner och något vi inte kan acceptera, säger Per-Axel Sjöholm, ordförande i Svenska boxningsförbundet.

Sverige är det första nordiska landet att fatta ett sådant här beslut. Sjöholm poängterar att alla i förbundet och bland boxarna var överens om att det här var rätt väg att gå.

– Det viktigaste för oss i år är European Games som är kval till OS 2024.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons