Annons

Svensson: "Det är dags för de unga att ta över"

Väntans tider för Elfsborgs nestor. Snart allsvensk premiär.
Sport • Publicerad 31 mars 2014
Foto: Lennart Magnusson

Pappa för andra gången närsomhelst. I en öppenhjärtig intervju med BT ger Anders Svensson sin syn på landslaget, på tronskiftet i Elfsborg – och varför Klas Ingesson passar honom bättre som tränare än Jörgen Lennartsson.

Anders Svensson bor längst in på en återvändsgata som just i dag badar i solsken. Vintern möter våren och ett av årstidens allra tydligaste signalement är bara runt hörnet. Den allsvenska premiären. En premiär som bjuder på ett nytt Elfsborg. Svensson är centralpunkten i den äldre generationen – nu vill han se ett tronskifte.

Annons

– Det är det man väntar på. Larsson, Hult, Claesson, Rohdén, Holmén. De får ta mer ansvar nu. Det är deras tur. Johan är redan där, han har tagit på sig en ledarroll. Hoppas att de andra hänger med också, säger Svensson som är tacksam för den föryngring som skett.

– Jag har inga problem med motivationen och det har jag nog ungdomarna att tacka. Lite nytt ungt blod gör att vi allihopa tänder till lite mer.

Med allt fler yngre spelare omkring sig känner Svensson ett stort ansvar. Konstigt vore väl annars efter 148 landskamper och 317 allsvenska matcher.

– Även om jag inte är lagkapten längre så försöker jag att prata och instruera ändå. Som jag alltid har gjort. Det är min stil och jag vill dela med mig av min erfarenhet.

Efter visst trassel skrev Svensson under ett nytt kontrakt i somras. Den här säsongen först och främst, men även nästa om inte klubben eller Svensson väljer att bryta det. 37-åringen (38 i juli) vill spela vidare även nästa säsong.

– Jag har kontrakt nästa år också och utgår från det. Än så länge tycker jag att jag hänger med.

Tänker du någon gång att det här kan vara säsongen då du ställs utanför laget?

– Alltså, jag har ingen prestige. Jag vill inte ha speltid bara för att jag är Anders Svensson. Jag vill bara spela om det är det bästa för laget.

Kommer du att märka när du inte längre håller?

– Ja, men jag tror att tränarna märker det också. Peter (Wettergren) skulle komma fram direkt och säga att jag inte hänger med längre. Men jag känner att jag gör det. Det är klart att jag inte är lika uthållig och snabb som ungdomarna. Men jag har andra kvaliteter som inte har blivit sämre. Framförallt spelsinnet. Det blir inte sämre, bara huvudet och kroppen vill samma sak så funkar det. Klas (Ingesson) skulle också säga till mig direkt om jag inte levererade.

Annons

Ställer Ingesson högre krav på dig än vad Jörgen Lennartsson gjorde?

– Jörgen och Magnus (Haglund) ställde också höga krav på mig. Men kanske att de hade en lite annan filosofi. Fördelen med Klas är att han kan hantera mig och mina idéer. Han förstår hur jag tänker bättre än Magnus och Jörgen. Även om vi hade många bra utvecklande diskussioner så hade vi lite svårt med relationen.

Utveckla.

– Det funkade väl rätt så bra. Med Magnus hade jag väl inga problem. Jörgen och jag var oense om större saker, men bara för att man är oense behöver man inte vara ovänner. Men vi hade olika åsikter om hur ett lag ska uppträdda. Sedan blev det tjafsigt förra året. Men det handlade väl mer om ett missförstånd kring förlängningen av mitt kontrakt. Jag tycker att man ska vara rak och ärlig.

Kombinationen rutin och ambition gör Svensson till en given auktoritet i Elfsborg. Men en stark vilja är inte bara positivt. Svensson är självkritisk.

– Min styrka är också en svaghet. Jag brinner för det och framför inte mina åsikter på bästa sätt alltid. Klas har lite mer känsla och förståelse. Han kan ta det på ett bättre sätt och prata med mig på ett annat sätt i och med att han varit spelare själv. Jörgen och Magnus kanske tog det mer som kritik mot deras ledarskap och det var det absolut inte. Ibland borde jag välja att inte säga något. Men jag är som jag är.

Jobbar du på det där någonting?

– Jag vill vara ärlig, men utan att såra klubben eller mina lagkamrater. Men att slakta oss efter en sådan match som Salzburg borta, där det blev tjafs om att jag kritiserade svensk fotboll. Det står jag för. Det var påtagligt. Det var ingen direkt kritik mot Jörgen utan mot svensk fotboll. Att vi behöver börja tänka lite annorlunda.

Landslaget är den givna udden i svensk fotboll. Svensson vill se ett nytt spelsätt.

– Det behöver göras lite förändringar. Till att börja med så tycker jag att en med en sådan världsspelare som Zlatan så ska han ha en fri roll. Då behövs det tre centrala mittfältare så att Zlatan får röra sig hur han vill. Elmanders roll nu är omöjlig, som i anfallsspelet ska vara en nummer nio och i försvarsspelet nummer tio.

Annons

Vilka utgör mittfältet?

– Rasmus (Elm) skulle som en av tre centrala mittfältare blomma ut. Sedan borde det finnas plats för Oscar (Hiljemark), hans kvaliteter behövs i ett A-landslag. Albin (Ekdahl) är en fantastisk fotbollsspelare, men att han blev årets mittfältare var fel. Att jag själv var nominerad till priset var ett skämt. Men Albin var inte ordinarie i klubblaget och spelade tre landskamper. Pontus (Wernbloom)och Rasmus var inte ens nominerade. Den där galan är pajasaktig.

Ett liv utan landslaget är en ny verklighet för Svensson. Men det finns större saker att se fram emot. Om ett par veckor blir han tvåbarnspappa.

– Klart det är fantasiskt, och lite spänt. Det är en stor förändring säger alla, men Edvin är såpass stor nu så det underlättar.

Pappa Svensson. Redo att se en ny generation ta över. Kanske redan mot Åtvidaberg i morgon.

Bakom rubrikerna

Del 6: Elfsborg

Inför den allsvenska premiären mötte BT profiler som minns händelser som förändrade karriären.

Anders Svensson

Ålder: 38 år den 17 juli.

Bor: I nybyggd villa i Öjersjö, mellan Partille och Mölnlycke.

Familj: Hustrun Emma och sonen Edvin, tre och ett halvt år. Väntar tillökning inom kort.

Klubbar i karriären: Guldheden, Hestrafors, Elfsborg, Southampton, Elfsborg.

Allsvenska matcher: 317.

Allsvenska mål: 56.

Kuriosa: Tidernas mesta landslagsman i svensk fotboll. 148 stycken. Valde att tacka för sig efter det misslyckade VM-kvalet i fjol.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons