Annons

Svenska stjärnfall i VM-sprinten

En oförklarlig blunder grusade Emil Jönssons guldplaner. Två fall var ett för mycket för Charlotte Kalla.
Sport • Publicerad 24 februari 2009

De svenska skidstjärnorna förstörde för sig själva när VM-sprinten avgjordes på tisdagen.

Emil Jönsson var bakom norrmannen Ola Vigen Hattestad stor medaljfavorit i den individuella VM-sprinten. Femte kvaltid visade att han var på gång.

Annons

Men i kvartsfinalen hände det. Jönsson var i samma heat som Hattestad och på toppen av en backe släppte han fram norrmannen för att lägga sig bakom. Vid backens slut var han plötsligt sist.

– Jag vet inte vad som hände, sade Jönsson. De andra gled upp på båda sidorna och jag fick inte utrymme. Ett taktiskt misstag.

– Han blev för passiv, trodde kanske att han hade lite väl bra kontroll på läget, sade förbundskapten Joakim Abrahamsson.

Jönsson tårögd

För formtoppade Jönsson blev resten en mardröm. Han höll sånär på att hinna tillbaka och bli tvåa bakom Hattestad, men var över mållinjen en pjäxspets efter esten Anti Saarepuu och gick inte heller vidare på tid.

– Jag har aldrig varit så besviken. Jag har åkt dåligt förr, men då har jag varit trött.

– I dag kände jag mig oövervinnlig. Det kändes som att ingenting skulle kunna stoppa mig.

En tårögd Jönsson försäkrade att dundermissen inte skulle sänka honom inför onsdagens sprintstafett, där han kör ihop med Mats Larsson som varit magsjuk men som gav klartecken på tisdagseftermiddagen.

– Absolut inte. Då ska jag köra som aldrig förr, sade han.

Dubbla fall

Annons

Charlotte Kalla hade dubbla skäl att vara förbannad på sig själv. Hon är i strålande form, hade fjärde bästa kvaltid och var på väg mot något stort. Men två fall i semifinalen hade hon inte råd med.

Första gången var i en uppförsbacke. Hon kom tillbaka, men i lilla uppförsbacken före mål var det dags igen. Kalla satte skidan över kompisen Ida Ingemarsdotters skida och stöp direkt. Finalplatsen rök all världens väg.

– Jag hade lite panik när vi gick in i första backen, jag hade ingen bra position och försökte gå om på utsidan. Tankarna var att komma upp så snabbt upp som möjligt och jag försökte attackera igen i sista backen, men jag gick för snävt där.

Kalla vann sedan B-finalen klart och slutade sjua.

– Det var ganska mycket ilska, och jag fick göra mig själv rättvisa där, sade hon.

– Men det var inte i en B-final jag ville vara när det kände så bra i kroppen i dag. Jag trodde att jag skulle nå en A-final och där kan allt hända.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons