Annons

Svenska revanschen: Karlsson vann jaktstarten

Det blev svensk upprättelse i damernas jaktstart (20 km) under premiärhelgen i världscupen i finska Ruka efter den olyckliga kraschen för två år sedan.
En ren svenskduell utspelade sig mellan Ebba Andersson och Frida Karlsson där den sistnämnda drog det längsta strået.
Längdskidor • Publicerad 27 november 2022
Frida Karlsson vann dagens jaktstart före Ebba Andersson.
Frida Karlsson vann dagens jaktstart före Ebba Andersson.Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenskduon var överlägsna resten av fältet. Karlsson lade in ett rejält ryck på sista varvet och spurtade hem segern framför Andersson på 20 kilometerssträckan.

– Det var kul i dag, jag var pigg. Från början ville vi ligga på för att åka från alla andra, sedan visste vi att det skulle stå mellan oss två. Då var det bara att ha en plan, säger Frida Karlsson i Viaplays sändning.

Annons

Hon menar att det hjälpte att åka tillsammans med Ebba Andersson.

– Jag åker ganska avslappnat när jag åker med någon. Är jag själv har jag lätt att stressa upp mig och ta i mer och då går det långsammare. Jag får sluta ta i, helt enkelt, säger Karlsson.

Uttalad taktik

Loppet blev en duell mellan svenskorna efter en på förhand uttalad taktik där först startande Andersson fått order om att vänta in Karlsson för att på så sätt kunna hålla undan rivalerna.

– Vi har pratat så mycket om detta. I år gör vi det för varandra. Vi vill vinna nationscupen. Då ska vi inte förstöra för varandra, sade landslagschefen Anders Byström till TT före loppet.

En taktik som uppenbarligen lyckades då svenskorna aldrig hotades bakifrån. Och svensk upprättelse efter kraschen i Ruka 2020 som förstörde de blågula guldchanserna då.

"Perfekt genomförd jaktstart"

För Karlsson blev det även något av en personlig revansch från gårdagen då hon slutade bakom just Andersson på 10 kilometer klassiskt.

– Kul att se hur de åker och att de inte ger klungan en chans att komma ikapp. Sedan är Frida jättestark när hon väl går sista varvet. En perfekt genomförd jaktstart, säger tränaren Stefan Thomson till Viaplay.

Norskan Tiril Udnes Weng blev trea efter en stark slutspurt. Maja Dahlqvist slutade sjua.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons