Annons

Halfvarssons attack: "Förstör sporten"

I herrarnas jaktstart på 20 kilometer i premiärhelgen för världscupen i finska Ruka blev det norskt i topp. Johannes Høsflot Klæbo vann före landsmannen Pål Golberg.
För svensk del skrällde Calle Halfvarsson till och knep en pallplats efter en jättespurt, men diskades efteråt för att ha kört utanför en banmarkering.
Längdskidor • Publicerad 27 november 2022
Calle Halfvarsson var inte nöjd med domarna efter att ha diskats.
Calle Halfvarsson var inte nöjd med domarna efter att ha diskats.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det var en rafflande tävling i Ruka där en stor klunga var med och slogs om topplaceringar ända in på det sista varvet.

En sista spurt skulle avgöra och där var, inte helt otippat, Klæbo starkast. Han tryckte i från rejält och vann till sist relativt bekvämt.

Annons

Även Calle Halfvarsson hade gott om krafter mot slutet. Ett lurigt vänsterspår i sista uppförsbacken gav svensken möjligheten att köra till sig en pallplats.

Lämnat in protest

Det skulle han dock inte ha gjort. Halfvarsson bedömdes nämligen ha åkt utanför banans blå markeringar och diskvalificerades.

– Det brister i kommunikationen för hade jag vetat det så hade jag hållit mig på rätt sida. Det är bara att acceptera. Det är sällan det lönar sig att diskutera med domare, oavsett sport. Jag är jättebesviken. Jag vet inte vad de sa. De sa väl att regler är regler, säger Halfvarsson till TT.

Ny trea blir i stället italienaren Federico Pellegrino.

På tv-bilderna såg Halfvarsson bedrövad ut efter att ha fått beskedet och Sverige har nu lämnat in en protest, berättar landslagschefen Anders Byström.

– Det är synd för han vinner inget på att köra utanför markeringen. Vi är inte eniga med juryn, kan jag säga. Jag är förbannad och lite ledsen för Calles skull, säger han till TT.

"Tappar viktiga poäng"

En annan svensk, William Poromaa, var också med i striden om pallplatser hela vägen och slutade först på femte plats. Men efter Halfvarssons diskning blev Poromaa i stället fyra.

– Det är tungt. Jag tappar viktiga världscuppoäng. Det hade kunnat bli en lyckad helg, men de ville väl ha en italienare på pallen, säger Halfvarsson.

TT: Vad menar du med det?

– Ja, men att svenskar och norrmän förstör sporten annars.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons