Svenska idrottare sponsras av kinesiskt märke

Sverige och folkmordets Sudan OS-trupper har en sak gemensamt. De sponsras av samma kinesiska märke.
Sport • Publicerad 31 juli 2008

– Sveriges Olympiska Kommitté är aningslös och naiv, säger Filippa Bergin, jurist specialiserad på mänskliga rättigheter.

Under OS kommer Stefan Holm och de andra svenska idrottarna att ha kläder sponsrade av det kinesiska sportmärket Li Ning.

– De kommer bära Li Nings kläder under inmarschen, presskonferenser och på prispallen, säger Annika Runström, marknadschef för Sveriges Olympiska Kommitté, SOK.

Idrottarnas kläder och utrustning är de enda märken som får synas inne på arenorna och har därför stort kommersiellt värde, säger Runström. Men Li Ning sponsrar även Sudans friidrottslandslag. Ett land där FNs brottsmålsdomstol menar att regimen gör sig skyldig till folkmord.

Kina är Sudans största kund av olja och levererar vapen till landet.

 Påtryckargrupper har länge kritiserat Kina för att inte göra tillräckligt för att stoppa konflikten. Amnesty är kritiska till SOKs agerande.

Annika Runström säger att hon är för dåligt påläst om Darfurkonflikten för att kunna uttala sig.

Hur hade ni ställt er om de sponsrat något annat landslag där det förekommer folkmord, exempelvis Stalins Sovjet eller Hitlertyskland?

– Jag vill inte göra en intervju med dig som handlar om politik. Om du vill gå in på den politiska aspekten så vill jag inte uttala mig, säger Runström.

Filippa Bergin är jurist specialiserad på företags ansvar inom mänskliga rättigheter. Hon säger att sponsring handlar om att stötta varandras varumärken. Och då måste man kunna stå för sin partners värderingar.

– Jag tycker att SOK har ett moraliskt ansvar för sin sponsors samarbeten, säger Bergin. 

Maria Granefelt, Kinasamordnare för svenska Amnesty säger att sponsringen är ett av många problem för mänskliga rättigheter i Peking-OS som SOK inte tagit tag i. I fjol planerade Amnesty en informationsträff för de svenska OS-deltagarna laget om situationen i Kina men SOK ställde in det i sista stund.

Jill Savitt, chef för den amerikanska påtryckargruppen Dream for Darfur kallar Li Nings sponsring av Sudan för "extremt hycklande".

– Kina försöker återigen framstå som att de bryr sig om Sudans folk, men samtidigt tillåter de folket i Darfur att slaktas, säger Savitt i en mejlintervju.

FNs internationella brottsmålsdomstol har efterlyst Sudans president Omar Hassan al-Bashir för brott mot mänskligheten. Åklagarna hävdar att 35000 har dött som en direkt följd av konflikten och ytterligare minst 100 000 har mött en "långsam död". Cirka 2,5 miljoner människor har tvingats på flykt. Kina arbetar däremot för att domstolen ska lägga ner åtalet. Vid ett möte med ett sändebud från Sudans president på måndagen varnade Kinas vicepresident Xi Jinping att utländsk inblandning kan störa fredsprocessen i Darfur. Tidigare i år hoppade regissören Steven Spielberg av som konstnärlig rådgivare till Peking-OS på grund av landets samarbete med Sudan. Kina avfärdar kritiken med att de arbetar aktivt för fred och bidrar med hjälp för miljoner. Kinas sändebud i Darfurfrågan Liu har istället anklagat västerländska länder för att sälja vapen till rebellgrupper.

Konflikten startade 2003 då etniska minoritetsgrupper tog till vapen mot den arabdominerade regimen och statstödda milisgrupper. Det gick inte att nå ansvariga på Li Ning för en kommentar på onsdagen.

Li Ning

* Li Ning är Kinas största sportmärke med 3500 butiker i landet.

* Under Peking-OS sponsrar Li Ning svenskarna  med alla kläder utom tävlingsdräkterna. Även vattenflaskor och väskor kommer från Li Ning.

Li Ning sponsrar även:

* Argentinas och Spaniens basketlag.

* Sudans friidrottslandslag. Sudan har aldrig vunnit några medaljer i OS.

* Amerikanska bordtennislandslaget.

* Kinas landslag i bordtennis, skytte- och simhopp.

Ola Wong
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.