Annons

Svenska domarilskan: "Värsta jag mött"

Sverige säkrade gruppsegern i fotbolls-VM efter 2–0 mot Argentina.
Trots det var många av de svenska spelarna upprörda på både domare och motståndarlag.
– Det var ingen bra nivå i dag, säger Amanda Ilestedt.
Fotboll • Publicerad 2 augusti 2023
Olivia Schough, och andra svenska spelare, var kritisk mot Salima Mukansangas domarinsats.
Olivia Schough, och andra svenska spelare, var kritisk mot Salima Mukansangas domarinsats.Foto: Andrew Cornaga/AP/TT

Det var inget skönspel som Sverige bjöd på i nyzeeländska Hamilton fram till Rebecka Blomqvists 1–0-mål.

Enligt svenskorna berodde det hackiga spelet på de många avbrott som uppstod när huvuddomaren Salima Mukansanga från Rwanda blåste frispark för Argentina.

Annons

– Det var ingen bra nivå i dag. De förstärkte situationerna och domarna kunde inte se igenom det. Domaren höll väldigt låg nivå och Argentina förstärkte alla situationer de kunde, säger svenska mittbacken Amanda Ilestedt.

TT: Hur hanterar man det?

– Vi kunde inte påverka det ett dugg. Vi försökte hålla oss undan korten för de kändes nära till hands. Det är för dåligt. Det ska vara kvalificerade domare i ett VM. De måste analysera detta för det var inte tillräckligt bra.

"Väldigt lättköpt"

Inte heller anfallaren Olivia Schough, som åkte på Sveriges första VM-varning, var nöjd med motståndets upplevda skådespeleri.

– Det var nog det värsta jag mött. Jag får gult efter 20 minuter och absolut det är frispark, men de förstärker ju allt. Den här domaren var väldigt lättköpt. Så fort de skrek så fick de allt med sig.

Schough menar att avblåsningarna förstörde matchen.

– Det är svårt när domaren inte alls får kontroll på det. Då fortsätter de bara. Det var väl det mest tråkiga med matchen, att det inte blev något flow för det hela tiden blev avbrott. (Lagkaptenen, Caroline) Seger tog domaren åt sidan flera gånger och pratade lugnt och sansat, men uppenbarligen så hjälpte inte det.

Mästerskapsdebutanten Stina Lennartsson håller med:

– Jag gillar att smälla på mycket och de gillar att lägga sig ner väldigt mycket. Det blir jag lite irriterad på för jag tycker de fick med sig domaren väldigt ofta. De lägger sig vid varje läge och domaren tappar det helt.

"Kan spela smartare"

Magdalena Eriksson tog över kaptensbindeln när Seger byttes ut i halvtid och försökte ta ansvar från sin mittbacksposition.

Annons

– Jag försökte sprida ett lugn och att vi inte ska lägga kraft på det för det är ändå ingenting vi kan påverka.

– Vi kan spela ännu smartare mot lag som lägger sig lätt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons