unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Succéstart för svenska amatörer i US Open

Flera svenskor imponerar i US Open. Inte minst amatörerna Linn Grant och Maja Stark, båda under par och med i toppstriden efter första rundan.
Amatören Linn Grant inledde US Open strålande.
Amatören Linn Grant inledde US Open strålande.
Foto: Christer Höglund/TT

Rekordmånga svenskor, tio stycken varav de fyra spelarna från sommarens guldlag i amatör-EM, peggar den här veckan upp i årets sista major på Champions Golf Club i Houston.

Att döma av spelet under den första rundan kan svensk damgolf gå en ljus framtid till mötes.

Linn Grant gick på 69 slag, två under par, och ligger delad femma. Den 21-åriga skånskan majordebuterade i US Open redan för två år sedan, då hon låg delad fyra halvvägs innan hon föll tillbaka rejält och slutade delad 57:a.

Nu inledde amatören, som går på college i Arizona, lite trevande och var ett över par efter nio hål. Men sedan kom tre birdies som förde henne uppåt som en raket i resultatlistan.

Lyckad födelsedagsrunda

En annan skånsk amatör som imponerade var Maja Stark. Hon firade sin 21:a födelsedag med att gå karriärens första majorrunda på 70 slag och är därmed delad tolva.

Som om det inte var nog med amatörernas oblyga framfart gick Linnea Ström runt på 69 slag. Den 24-åriga göteborgskan har hittills nått en fjärdeplats som bäst på LPGA-touren och i majorsammanhang har hon som bäst varit 26:a.

Nu har Ström gett sig ett delikat utgångsläge inför fortsättningen, på delad femteplats med Grant och ytterligare fem spelare.

– Jag är nöjd med rundan i dag. Det var stabilt spel och jag hade bra tålamod där ute, sade hon i Viaplays tv-sändning.

Tungt för Nordqvist

Tyngre gick det för de mer etablerade svenska spelarna. Anna Nordqvist slutade dagen två över par och ett slag sämre var Madelene Sagström och Pernilla Lindberg.

Leder gör amerikanskan Amy Olson, som är fyra under par efter att ha fått fart på spelet med en hole-in-one på sitt sjunde hål för dagen.

US Open sköts upp från juni till december på grund av coronapandemin och för att få ihop spelschemat nu när dagarna är kortare avgörs de två första rundorna på olika banor, Cypress Creek och Jackrabbit.

Fredagens spel är tidigarelagt drygt en timme eftersom ett oväder väntas dra in över Houston senare på dagen.

Vinnaren i US Open får en prischeck på en miljon dollar (drygt åtta miljoner kronor).