Svensk oro – Ryssland på väg tillbaka
Internationella olympiska kommitténs (IOK) besked att utreda deltagande av ryska och belarusiska idrottare till OS i Paris nästa år har skapat skarpa reaktioner – men det har också välkomnats av exempelvis USA:s olympiska kommitté och en expertpanel från FN.
Från svenskt håll är linjen tydlig: Sanktionerna mot Ryssland och Belarus bör ligga kvar.
– Det finns inget i själva sakfrågan som har ändrats, sade Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté, efter IOK:s besked.
Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbundet, är inne på samma linje.
– När världen samlats kring en bojkott är det ynkligt att inte kunna hålla i det längre. Själva idén med en bojkott är att vara uthållig för att kunna se effekter. Det finns ingenting som tyder på att det håller på att bli bättre. Tvärtom, säger Mattsson.
Karin Mattsson befarar att signalerna från IOK kommer att resultera i att flera specialidrottsförbund agerar i samma riktning. Bland annat Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis).
– IOK:s beslut handlar om ett öppnande för idrottare från Ryssland och Belarus i OS 2024 och 2026 under neutral flagg. För att komma dit behöver de kunna kvala. Då blir det en fråga för varje internationellt specialidrottsförbund att ta ställning till om man ska öppna upp.
Svårt att hålla emot
TT: Tror du att internationella specialidrottsförbund kan hålla emot om IOK uppmanar till att ryssar ska få tävla igen?
– Teoretiskt kan man nog göra det, men i praktiken tror jag det blir svårt. Det ligger i farans riktning att Fis kommer att gå på IOK:s rekommendation.
TT: Innebär det att skidåkare från Ryssland och Belarus deltar redan under kommande världscupsäsong, 2023–24?
– Om Fis tar ett sådant beslut kommer det med stor sannolikhet innebära att man öppnar upp. Risken finns att det blir så, säger Karin Mattsson.
Redan i oktober öppnade Fis generalsekreterare Michel Vion för att ryssar och belarusier snart kunde välkomnas tillbaka igen.
Ett uttalande han sedan tog tillbaka.
– Med tanke på de diskussioner vi redan fått ta med Fis tror jag det är väldigt stor risk att man vill öppna upp redan nästa vinter. Det finns många frågor kring ett eventuellt öppnande, som exempelvis hur partners kommer att se på detta samtidigt som de aktiva hamnar i besvärlig situation, säger Karin Mattsson.
Diskuterar inte bojkott
Hon berättar att Sverige, Norge och Finland samarbetar för att övertyga Fis att hålla fast vid nuvarande avstängning. Men för Sverige har detta blivit en extra utmaning eftersom det inte finns någon svensk representation i Fis högsta ledning.
Den svenske ledamoten Mats Årjes har tagit timeout i väntan på den rättsliga processen i samband med misstankarna om sexuellt ofredande.
– Det är inte bra att vi inte finns med i council. Det är olyckligt eftersom det gäller att försöka vara där besluten tas. Men Norge och Finland har representation där, säger Karin Mattsson, som samtidigt är tveksam till om det skulle bli någon effekt om Fis samarbetar med andra specialidrottsförbund, exempelvis Internationella skidskytteförbundet, för att stoppa IOK:s planer.
– IOK är ingen demokratisk sammanslutning. Det är inte så att det finns ett årsmöte där dessa frågor diskuteras. Det är inte enkelt att påverka IOK.
Bakgrund: Idrottens sanktioner mot Ryssland och Belarus
Sedan invasionen av Ukraina i februari förra året har ryska och belarusiska idrottare och lag stoppats från att tävla internationellt i de flesta sporter.
Ett skäl är att Rysslands president Vladimir Putin anses använda idrotten som propagandavapen.
I april, två månader in i kriget, bjöd Putin in flera ryska medaljörer från vinter-OS i Peking till Kreml för en hyllningsceremoni.
I förra veckan öppnade Internationella olympiska kommittén (IOK) för att idrottare från Ryssland och Belarus kan få delta under neutral flagg från och med OS i Paris 2024. IOK skrev i ett uttalande att ingen idrottare ska stoppas från att tävla utifrån det pass personen har.
Uttalandet har både kritiserats och välkomnats.
Lettland har hotat att bojkotta OS om Ryssland och Belarus får vara med.
Mychaljo Podoljak, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, hävdar att "IOK främjar krig, mördande och förstörelse".
Samtidigt har både USA:s olympiska kommitté och en expertpanel från FN sagt att det är rätt väg att gå.
"Det olympiska samfundet har också en skyldighet att följa den olympiska andan och internationella mänskliga rättigheter som förbjuder diskriminering", säger FN-panelen i ett uttalande.
Minst 180 ukrainska idrottare har dödats i striderna mot Ryssland, enligt president Zelenskyj.