Annons

Svensk dagbok: från fiasko till guld

Det började och slutade med Schweiz. Fiaskot blev till guld. Tre Kronors VM-resa var en färd mellan djupa dalar och höga toppar.
Sport • Publicerad 20 maj 2013

3 maj: Upplagt för fest i ett utsålt Globen – men förlust med 2–3 mot Schweiz, VM-elva i fjol, och en fiaskostart. Få anade då att Schweiz skulle bli VM:s jättedödare.

4 maj: Sverige tar revansch och besegrar Tjeckien med 2–1. Ett pånyttfött landslag visar upp sig.

Annons

5 maj: Tre Kronor är spelledigt och förbundskaptenen Pär Mårts berättar att han lämnar platser öppna för NHL-förstärkning.

6 maj: Efter stora problem blir det 2–1-seger över Vitryssland. Ett gigantiskt hopp bakåt jämfört med Tjeckienmatchen.

7 maj: Efter påtryckning från spelarna tränas det spel i numerärt överläge. "Vi tog upp det med tränarna, att vi kanske ska jobba på det", berättar Gabriel Landeskog.

8 maj: I början av matchen mot Norge kommer beskedet som får alla att jubla: Henrik och Daniel Sedin och Alexander Edler kommer till VM. I ren eufori blir det svensk målfest – och 5–1-seger.

9 maj: Klackarna ramlar ned från taket. Sverige blir utklassat av Kanada som vinner med 3–0. Ett resultat som innebär att det förmodligen blir Kanada i kvartsfinal. Alla räknar med att VM tar slut då.

10 maj: Vilodag och depp.

11 maj: Sverige–Slovenien 2–0. Say no more. Sedinarna och Edler landar.

12 maj: De nyanlända tränar. Resten av laget slickar såren.

13 maj: Mårts meddelar att Loui Eriksson ska spela med Henrik och Daniel Sedin.

14 maj: Sedinarna gör varsitt mål och superkedjan sex poäng i 4–2-segern över Danmark.

Annons

15 maj: Mårts trycker på resetknappen och meddelar att "en ny resa börjar".

16 maj: Sverige slår ut Kanada, 3–2 efter straffar, sedan Fredrik Pettersson bombat in segerstraffen. Globen rockar.

17 maj: Alla pratar om straffen. Tre Kronor fokuserar på Finland.

18 maj: Seger med 3–0 över Finland. Superkedjan har lekstuga och gör alla mål och åtta poäng.

19 maj: VM-guld. Hej svejs!

Betygen på guldlaget

5: Jhonas Enroth, mv, Henrik Sedin, f, Daniel Sedin, f.

Kommentar: En trio som varit helt lysande och avgörande för att en vinglig svensk färd slutade med guldsuccé.

4: Erik Gustafsson, b, Henrik Tallinder, b, Loui Eriksson, f, Fredrik Pettersson, f.

Kommentar: Gustafsson, nästan helt okänd här hemma före VM, och Tallinder, har varit giganterna att luta sig mot i defensiven. Eriksson hade länge en tuff turnering, men lyfte med Sedinarna och Petterssons energi och avgörande insatser – inte minst mot Kanada – har lyft laget.

3: Jacob Markström, mv, Staffan Kronwall, b, Petter Granberg, b, Johan Fransson, b, Simon Hjalmarsson, f, Oscar Lindberg, f, Joel Lundqvist, f, Dick Axelsson, f, Gabriel Landeskog, f.

Kommentar: Bra insatser av spelarna i den här kategorin. Landeskog kunde ha bidragit mer offensivt, men sliter alltid och spelar fysiskt.

2: Elias Fälth, b, Calle Järnkrok, f, Niklas Persson, f, Jimmie Ericsson, f, Nicklas Danielsson, f, Martin Thörnberg, f, Andreas Jämtin, f.

Kommentar: Ericsson på gränsen till trea, men har inte varit lika bra efter återkomsten från skadan som hämmat honom. Godkända insatser i den här kategorin – men många av dem kunde ha presterat mer.

1: Alexander Edler, b.

Kommentar: Bär emot att ge en spelare i ett guldlag underkänt, men knätacklingen, matchstraffet och avstängningen kändes helt onödig och kunde ha blivit ödesdiger för laget.

Betygsätts ej: Johan Gustafsson, mv. (TT)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons