Största stjärnan flyttar hem

Han är basketvärldens tveklöst största stjärna. Fyra raka NBA-finaler, två titlar och en mängd utmärkelser.
Sport • Publicerad 26 oktober 2014
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Ändå väljer han att lämna storlaget Miami Heat och flytta tillbaka till det betydligt mer blygsamma Cleveland Cavaliers. Lebron James har på egen hand ritat om kartan för NBA. På tisdag börjar en ny säsong.

Sommarens sensationella övergång var välregisserad. På ett uppslag i magasinet Sports Illustrated, vanligtvis ingen direkt baskettidning, klargjorde Lebron James sitt beslut. Rubriken var tydlig: ”I’m Coming Home”. Världens bästa basketspelare vände Floridas stränder och det stjärnspäckade Miami ryggen. Hem till Ohio. ”Jag är redo att ta mig an utmaningen. Jag kommer hem”, avslutade han sin långa, och faktiskt ganska öppenhjärtiga text.

Cleveland är Lebron James hemmaplan. Inte bara på grund av NBA-laget Cavaliers. Han är född och uppvuxen i Akron, en sisådär 30 minuters bilresa från Cleveland. Inte långt från Akron ligger Lancaster, Chris McKnights hemstad. Och Borås Basket-profilen var inte jätteöverraskad över övergången.

– Om det var någon klubb han skulle gå till var det Cleveland, säger han, sittandes på läktaren direkt efter en träning i Boråshallen.

Chris McKnight är tre år yngre än James, de gick aldrig på samma college, men Boråsforwarden sprang ändå på Akrons store son.

– Lebron James hade sommarläger som jag var med på. Han var där ibland, tittade, lyssnade och gick in och gav råd.

Varför är han så bra?

- En oerhört talang, så klart. Men också en enorm träningsmängd, säger Chris McKnight och berättar om hur James tillsammans med sina kompisar gick igenom brutalt tuffa pass.

Men Lebron James var tidigt en talang. Det var kanske hans räddning. Han växte upp med sin ensamstående mamma (Gloria var 16 år när Lebron föddes), flyttade från bostad till bostad. Tack vare idrotten hamnade han på ansedda St. Vincent-St Mary High School, som helt plötsligt fick ett storlag i basket.

– De fick spela sina matcher på Ohio University eftersom så många vill se dem spela, berättar Chris McKnight.

Lebron James var på allas läppar, inte bara i Akron utan bland alla basketintresserade i USA. Historien blev inte sämre av att Cleveland, grannstaden, fick välja först i draften och vann dragkampen om Akrons guldkalv och 2003 gjorde han debut i NBA.

Resten är, som det brukar heta, historia.

Lebron James lyfte det tidigare stryklaget ändå till final 2007 och blev hela Ohios hjälte.

Ända tills bomben släpptes 2010: "Jag har bestämt mig, jag flyttar till Miami Heat." En hel delstat var i chocktillstånd.

– Presskonferensen var direktsänd i tv och gick under namnet ”The Decision”. berättar Simon Leppämäki, BT:s basketexpert och bloggare. Det var inte tal om att han skulle vinna fem titlar, utan sex eller sju.

Reaktionerna blev våldsamma. Fansen brände matchlinnen med James namn och nummer 23 på. Fotografier revs sönder. Han var en svikare. Allra längst gick klubbens ägare Dan Gilbert som skrev ett öppet brev till fansen. Och han gick hårt åt klubbens förra kelgris. Gång på gång. "Ni är inte värda den här sortens fega svek".

– Lebron James var Clevelands egen son, han var från trakten och hade gått i skola där, säger Chris McKnight. Alla de här sakerna gjorde att fansen blev så upprörda.

Men tiden läker tydligen sår. När han nu kommer tillbaka till Cleveland och Ohio pryder han både t-shirts och reklamaffischer igen. Han och Dan Gilbert har rensat luften. I Sports Illustrated talar han varmt om sina hemtrakter. "Innan någon ens brydde sig om var jag spelade basket, var jag en grabb från nordöstra Ohio. Det var där jag grät, det var där jag sprang, det var där jag blödde. Platsen har en speciell plats i mitt hjärta." Här skulle han även kunna snackat om titlar och stora framgångar. Men icke. Han ber om tålamod och förståelse för att det tar tid att bygga ett lag.

– Det kommer att bli tufft, sa LeBron James till espn.com för några veckor sedan. Vi har ett nytt lag och nya coacher. Spelsystemet är nytt för oss alla och det kommer inte att bli lätt.

På samma presskonferens hävdade James att han är en annan person i dag, hur hans flickvän blivit hans fru och att de har blivit tvåbarnsföräldrar under tiden Miami.

– Jo, han framställs som mer mogen nu, säger Simon Leppämäki. På planen har blivit en av de allra bästa försvarsspelarna, han gör inte så mycket poäng man kan tro och är mer en spelfördelare.

Hur går det för Cleveland, då? Ett lag som efter att Lebron James lämnade inte gjort en människa glad. Och av traditionen ett tämligen blekt NBA-lag. Precis som hela staden förresten. 2004 utsåg sportkanalen ESPN Cleveland till USA:s värsta idrottsstad. Även i baseboll och amerikansk fotboll är det tunt på framgångar. Senaste titeln kom i basket, Cavaliers vann NBA 1964.

Men nu, med en återbringad superstjärna, är nu tongångarna helt annorlunda. Förutom James bytte man till sig Minnesotas storstjärna Kevin Love och dessa två tillsammans med amerikanske landslagsmannen Kyrie Irving förväntas bli Clevelands gyllene trio.

– Många tror på Cleveland i år, tillsammans med fjolårsvinnarna San Antonio då, säger Simon Leppämäki.

Chris McKnight vågar inte tippa. Även han anser att årets NBA-säsong är extra intressant, att fokus nu läggs mer på laget än på individuella stjärnor. San Antonios seger i fjol spelar stor roll, men även Lebron James beslut.

Men Cleveland måste väl vara ditt lag?

Chris McKnight ler.

– Nej, faktiskt inte. Min pappa var Chicago Bulls-fan så för mig är det naturligt. Men det är klart, Cleveland har en speciell plats i mitt hjärta, det är ändå där jag kommer ifrån.

Precis som Lebron James. Frågan är hur mycket han kan lyfta Cleveland?

Född: 30 december 1984. Uppvuxen i Akron, Ohio.

Familj: Hustru Savannah, sönerna Lebron Jr och Bryce Maximus. Ytterligare ett barn på väg.

Karriär: Gick på St. Vincent–St. Mary High School i Akron.

Valdes av Cleveland Cavaliers i NBA-draften 2003.

Spelade för Cleveland 2003–2010. Laget gick till final 2007, förlorade dock mot San Antonio Spurs i fyra raka matcher.

Spelade för Miami Heat 2010–2013. Fyra finaler: Förlust mot Dallas (2011), segrar mot Oklahoma (2012) och San Antonio (2013), förlust mot San Antonio (2014).

Vald till slutspelets bäste spelare 2012 och 2013.

Vald till NBA:s viktigaste spelare 2009, 2010, 2012 och 2013.

Har de tio senaste säsongerna uttagen i NBA:s all star team.

USA:s landslag: OS-guld 2008 och 2012, OS-brons 2004, amerikanska mästerskapen, guld, 2007, VM-brons 2006

Utsedd av Sporting?News och Sports Illustrated till årets idrottsman 2012.

Övrigt: Av många ansedd som en de bästa basketspelarna genom tiderna. ”Han räknas utan tvekan till en av de största tillsammans med Magic Johnson och Michael Jordan. Och kanske Larry Bird och Bill Russell”, säger Simon Leppämäki, BT:s basketexpert.

Magnus Hallqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.