Annons

Storklubben finansierar vård för sårade soldater

Sjachtar Donetsk brukar jaga vinster och titlar på planen. Nu har den ukrainska storklubben högre mål: att finansiera sjukhusvård för sårade soldater och hitta nya hem för föräldralösa barn.
Fotboll • Publicerad 17 april 2023
Sjachtar Donetsk-spelare under en Europa League-match mot Feyenoord i mars. Arkivbild.
Sjachtar Donetsk-spelare under en Europa League-match mot Feyenoord i mars. Arkivbild.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Sjachtar Donetsk är en av Ukrainas mest framgångsrika fotbollslag någonsin. 2009 vann klubben Uefacupen och blev den första klubben från Ukraina att vinna en europeisk klubblagsturnering efter Sovjetunionens sönderfall.

Därtill kommer klubben från den hårt krigsdrabbade regionen Donbass. Sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022 har Sjachtar bland annat betalat för att skicka fem svårt skadade soldater på medicinsk behandling i Israel, USA och Spanien.

Annons

Något som totalt kostat klubben omkring 5,7 miljoner kronor.

Hjälpt 31 barn

– Du kan inte föreställa dig vilka skador de har, säger Sjachtars vd Sergej Palkin till nyhetsbyrån AFP.

– Två av dem är förlamade, andra fick katastrofala sår under en raketattack. Vi vill ge dem en chans till ett normalt liv. Familjerna kan inte bära dessa utgifter, och regeringen har ingen kapacitet att ge den här sortens ekonomiska hjälp, så vi tar hand om dem.

Under den ryska invasionen har även barn drabbats hårt. Vissa barn har dödats, vissa har lämnats föräldralösa och andra har tvångsförflyttats till Ryssland.

– Vi har tagit hand om 31 barn, som förlorat sina föräldrar på grund av kriget och vi har hittat 17 familjer till dem, säger Palkin.

"Väldigt fel"

Samtidigt är Sjachtars ukrainska landslagsback Ivan Petriak, som själv förlorat sin svärfar i kriget, kritisk mot Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach. IOK-chefen slog nyligen fast att det är fel att stoppa ryska och belarusiska idrottare från att tävla enbart baserat på nationalitet.

Efter det har flera idrotter, bland annat bordtennis och taekwondo, beslutat att låta ryssar och belarusier tävla igen.

– Bach har väldigt fel, säger Petriak. Varje dag dödar de våra barn, människor, idrottare. Mer än 200 idrottare har dödats och han vill säga att Ryssland och Belarus är välkomna till OS. Hur är det möjligt?

Petriak säger att han inte kan föreställa sig ett scenario där han spelar mot ryska lag i framtiden – "de är som zombies" använder han som beskrivning för de ryska spelarna samt deras stöd till presidenten Vladimir Putin.

– Situationen är inte möjlig, säger han.

Ukrainas idrottsdepartement meddelade i förra veckan att man stoppar landslagsidrottare från att tävla i internationella tävlingar där ryssar och belarusier deltar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons