GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stjärntränaren om rekordåret – och den tuffa tiden: ”Jag var nere i gropen”

Robert Bergh, 50, kommer att fira jul med alla tiders rekordsiffror.
Men resan mot framgången har varit tuff – och tidigare utmattningssyndrom tvingar stjärntränaren att fortsatt checka ut emellanåt.
– Även om jag känner mig fräschare än någonsin går jag på halv tank. Tar det slut så tar det slut, säger han i en BT-intervju.
Travsport • Publicerad 15 december 2019 • Uppdaterad 18 december 2019
Robert Bergh (närmast) gillar att träna sina hästar i den 600 meter långa backen nära stallarna på gården utanför Hajom.
Robert Bergh (närmast) gillar att träna sina hästar i den 600 meter långa backen nära stallarna på gården utanför Hajom.
Foto: Lars-Åke Green

Bergh hoppar ur traktorn och hälsar på ett par mångåriga hästägare som tagit bilen från Värmland i den tidiga morgondimman. Primärt för att se Magnus Uggla uppträda på Rondo i Göteborg – men också för att hälsa på tvååriga Global Braveheart i nya miljön utanför Hajom.

– Jag ska köra intervaller i backen om en stund, men vi tar en fika och snackar lite först. Häng med ni också, säger han.

I stugvärmen har julen så smått gjort sitt intåg. Med ljus och gran som bakgrundskuliss kan Bergh berätta om ett smått magiskt 2019 och det faktum att han inte behöver vänta in tomten till att konstatera; över 33 miljoner inkört till stallet, nytt ”all time high”.

– Helt otroligt. Det har tågat på månad efter månad och nu står vi här, egentligen mitt i den målbild jag hade när vi flyttade ner. Med tryggheten i ryggen, där jag på ett ganska lättsamt sätt kan få hästarna i segerform.

Hur förklarar du det?

– Den största anledningen är nog backen, att vi fick klart den i fjol höstas.

Robert Bergh under ett träningspass.
Robert Bergh under ett träningspass.
Foto: Lars-Åke Green

På vägen bort mot stallarna går det att ta sig upp i skogen, till att börja med via en grusväg, innan en 600 meter, väl planerad och preparerad, stigning tar vid.

– Det har varit tufft med väderomslagen här nere, när rund- och rakbanan inte hållit måttet. Uppe i Sundsvall hade jag en röd tråd i träningen att november till mars, när banorna är som mest besvärliga, använda och bygga upp hästarna med backträning. Nu har jag hittat en bra lösning även här med hjälp av grannen och hans mark. Även om det tog lite tid har det blivit väldigt bra.

På träningsschemat numera: rak- och rundbana, tryckvagn, och så backen då.

– Det händer inte alltför sällan att hästarna i korsningen där borta drar mot skogen, att de helst vill upp i backen. Tänk dig själv, lugn och ro, fågelkvitter, känslan det ger, endorfiner det skapar. Och pulsträningen är densamma som på rakbanan. Balans och variation i träningen är helt avgörande, och den mentala biten är precis lika viktig här som någon annanstans.

”Men när jag var svimfärdig framför tv:n, då blev jag rädd. Jag var på akuten, röntgades och gjorde alla möjliga tester. Men det visade ju sig vara utmattning i hela systemet.”
Robert Bergh

Snart fem år har gått sedan en av svensk travsports största lämnade Norrland för att bryta ny mark i Västergötland. Och bakom den naturella miljonindustrin har livet satts på prov Bergh knappast trodde var möjligt.

– Alla har sina hack i skivan, säger han. Men det var tufft, jävulskt tufft. Jag var nere i gropen och vände kan man säga.

Flytten, den omtalade tvisten med Marks kommun (anmäldes för miljöbrott, men fick rätt till slut), det gigantiska nybygget och det faktum att mamma Marita i samma veva gick bort i cancer lade grunden för en rent ohälsosam livskarusell.

– Allt ingick på något sätt. Men det var svårt att ta in där och då. Först kände jag mig fysisk svag. Svag i nyporna, flåsandes uppför backarna. Men när jag var svimfärdig framför tv:n, då blev jag rädd. Jag var på akuten, röntgades och gjorde alla möjliga tester. Men det visade ju sig vara utmattning i hela systemet.

Hur tog du det?

– Jag blev mest likgiltig, stallet betydde inte det som det alltid har gjort. Jag tror jag sov i tre månader en period året efter vi flyttat ner. Jag fick börja om kan man säga, göra om, göra rätt.

Robert Bergh tog emot BT hemma på gården – och berättade om en tuff tid fram till årets succéresultat.
Robert Bergh tog emot BT hemma på gården – och berättade om en tuff tid fram till årets succéresultat.
Foto: Lars-Åke Green

Den 50-årige stjärntränaren tog hjälp av vännen och mentale coachen Stig Wiklund – och resan fram till i dag har inneburit en helt annan eftertanke.

– I början var det svårt att lägga ifrån sig saker, nu har jag bättre koll på vad som funkar och inte funkar, och när eventuellt svackorna kan tänkas komma. Jag vet vad jag får sota för om man säger så, om det blir för mycket flygplatser eller negativ stress.

Turbulensen till trots har stallet fortsatt att producera vinnare, under årets rekordnivåer, men likväl för att platsa på svensk travsports topplistor.

– Det har fått gå, personalen är grym och alla hjälps åt. Sedan har det förstås varit frustrerande när jag inte haft alla bestick i lådan under de här åren, både vad gäller träning och vissa styrningar i loppen. När jag känt och vetat att det gått att göra saker bättre. Men man lär av det också. Sedan förra sommaren har drivkraften verkligen kommit tillbaka och jag känner mig pigg och rapp i det jag gör.

”Om vi haft tio–tolv ettåringar tidigare har vi 45 nu, och självklart blir det fantastiskt spännande att följa deras utveckling. Flera lär ju bli miljonärer, men vem, eller vilka?”
Robert Bergh

I ett relativt färskt samarbete med grann-tränaren Tommy Karlstedt (Dunevad Travcamp) har Bergh nu hela 45 ettåringar i stallet. Karlstedt tar hand om unghästarna första månaderna innan de sedan flyttas över till ”Berghcamp”. För att vara Robert Bergh – ett helt nytt upplägg.

– Det var planen. Man kan ju fråga sig varför man flyttar verksamheten från Sundsvall och hit när man är etta i Sverige, men tanken var just att få ett bättre grepp om unghästloppen. Jag upplever det lättare här. Om vi haft tio–tolv ettåringar tidigare har vi 45 nu, och självklart blir det fantastiskt spännande att följa deras utveckling. Flera lär ju bli miljonärer, men vem, eller vilka? Det är ett jäkla stall jag har nu alltså. Om man kunde köra rekord i år, då vill jag gärna vara med de kommande åren.

Bergh blinkar lätt och sveper det sista ur koppen innan han går för att ta på sig kördressen. Mot stallet, backen nästa.

Inga andra nyheter?

– Tja..., jo, jag ska göra rakbana på vägen här borta. Som det är nu kör jag intervaller från mitten på rundbanan, fyra stycken två dagar innan lopp, och det har slagit väl ut. Jag tror att det kommer lyfta hästarna mentalt att komma ut på en ny, längre rakbana. Jag kan tycka lite synd om mig själv att jag var tvungen att hitta på det där, att jag borde känt mig klar nu. Men jag är säker på att segerprocenten blir högre, och då är det svårt att låta bli.

Fakta

Robert Bergh

Ålder: 50 (fyller 51 den 22 december)

Yrke: Travtränare.

Bostad: På gård i Hajom.

Familj: Hustrun Therese, barnen Isabella och William, samt Nicklas Westerholm (travtränare i Sundsvall) från ett tidigare förhållande.

Inkörda pengar hittills 2019: 33 422 509 kronor (tvåa i Sverige, Solvallas Timo Nurmos har kört in nära 35 miljoner)

Segerprocent: 20,7.

Antalet anställda: 14.

Hästar i träning: 75 i Hajom, 44 på tidigare träningsanläggningen i Sundsvall.

Fakta

Bergh om...

...stallets nya stjärna, kriterievinnaren, Power:

”En otroligt explosiv häst, efter Googoo Gaagaa, precis som stallkompisen Hail Mary, som jag tror har samma potential. Det är lätt att titta för långt framåt, men det är klart att han har potential för att utvecklas till en elitloppshäst. Men man måste ha flyt och låta hästarna tävla sig in i eliten. Han är bara tre år än.”

...utvecklingen inom svensk travsport:

”Det finns många bitar att ta på, men en aspekt är utrustningsracet som pågår och som är förödande. Travsporten behöver profiler, hästar folk kan ta till sig, som gör karriär. För att lyckas behöver de tävla längre och synas mycket mer. Idag är vi mer amerikaniserade, det ska maxas i tidig ålder med jänkarvagn, barfota och över 1600 meter. Hästarna håller inte för det. Tyvärr driver pengarna utvecklingen här och det är läge att tänka om, för hästarnas skull och för bredden i svensk travsport. Hur ska en mindre amatör ha råd med all ny, dyr utrustning? Men tjänstfolket inom sporten jobbar inte med trav, så det är svårt för dem att bemöta det här.”

...nya filialen i Frankrike:

”Vi öppnar där den 25 december, på en gård i Normandie. Jag hade ju en permanent filial där nere tidigare, som vi avslutade när det blev mycket här hemma, och detta är inte på alls samma nivå. Det handlar om tio veckor över vintern där det löpande kommer att gå ner 15–16 hästar.”

...championstriden på Åbytravet:

”Just nu har jag litet grepp på Untersteiner (Peter) och det är en titel jag gärna vill åt, det vore första gången sedan jag flyttade hit. Kul för de nära hästägarna också. Men det är ett par tävlingsdagar kvar, så vi får se. (Dags dato har Bergh 61 segrar och Peter Untersteiner 54).

David AxelssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer