Stjärnan som blev chef

Tillman – ett känt namn i Basket-Sverige.
Sport • Publicerad 27 september 2008

Basket Uppsala

Det beror på Jens och John.

Storebror Jens finns i Kinna som coach för Marbo.

Lillebror John är kvar hemma i Uppsala. Som vice ordförande, sportchef, och mycket mer i moderklubben.

För två och ett halvt år sedan lirade John Tillman tillsammans med bland andra Jonas Larsson i storsatsande Uppsala.

Det kom att bli lillebror Tillmans sista säsong i karriären. En elakartad knäskada omöjliggjorde allt vidare spel för den då 32-årige storspelaren.

Direkt dök förfrågningar och anbud upp. Många ville ha kunnige Tillman som coach.

– Det blev nej tack till allt. Jag behövde avstånd från basketen som jag sysslat med i nästan hela mitt liv. En andningspaus för att få suget tillbaka, förklarar John.

Nu finns suget där igen.

I somras accepterade han uppdraget som coach för Uppsalas U?18-lag. Sen blev det plötsligt mycket mer?

– Jag fick förfrågan om att ta plats i styrelsen. En ära, jag kunde inte tacka nej.

Väl inne i styrelsen fick John posten som vice ordförande. Dessutom fungerar han som värvningsansvarig, sportchef, researrangör, med mycket mera.

– Det är fullt upp nu. Vet inte om jag hinner med den planerade resan till brorsan i Kinna. Vi hade tänkt spela golf, säger John när BT når honom på telefon.

Uppsala drabbades av liten åderlåtning nyligen när först fixstjärnan Fredrik Jönzén beslutade sig för att återvända ut i Europa (Spanien) och sedan Mikael Åhrberg lade av.

– Två stora och svårersättliga spelare. Däremot har vi gott om guards, berättar John Tillman.

Bland de sistnämnda finns två ynglingar med fina gener. Gamla stjärnorna Henrik Gaddefors och Ike Persons har varsin son som spås lysande karriärer.

– Andreas Person är bara 17 år och har redan gjort två A-lagssäsonger. 19-årige Anton Gaddefors lär få sitt stora genombrott i år.

Medan brorsan Jens stack ut på äventyr redan som 18-åring, till Södertälje, Norrköping, Plannja och Norge, stannade tre år yngre John kvar i moderklubben.

– Vi spelade tillsammans i Uppsala en kort period när jag var i 19-årsåldern och Jens var hemma en sväng. Sedan fick vi även avsluta karriärerna ihop, berättar John.

De två spelade också tillsammans i A-landslaget ett antal gånger. Om ”Jensa” är värst när det gäller antal klubblag så är det likadant med mängden landslagsuppdrag, 60 stycken.

– Jag ligger några efter. Han är värst också när det gäller antalet SM-guld, 5–0 till Jens, säger John.

Kontakten hålls mestadels per telefon nuförtiden. Givetvis har lillebror extra känslor för Marbo Basket numera. Och han tänker inte försätta chansen att se damliga-premiären i Solna den 12 oktober.

– Brorsan i kostym, ha, ha. Bara det är värt resan från Uppsala till Solna, säger John och skrattar gott.

Kanske hinner han med något besök i storebrors nya hemtrakter också. Om inte förr, så när Uppsala möter Borås Basket på bortaplan.

Magnus PJ Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.